Zemřel průkopník umělého oplodnění, britský fyziolog Edwards

Londýn - Ve věku 87 let zemřel dnes britský fyziolog a nositel Nobelovy ceny za lékařství Robert Edwards, který je považován za zakladatele léčby neplodnosti a za jednoho z nejvýznamnějších průkopníků umělého oplodnění. Edwards, sám otec pěti dcer, pracoval na metodě mimotělního oplodnění vajíček od padesátých let. První „dítě ze zkumavky“ přivedl jeho tým na svět v roce 1978. Úmrtí oznámila univerzita v Cambridge, kde byl Edwards dlouhá léta profesorem.

Britský vědec získal Nobelovu cenu v roce 2010, a to za svůj převratný výzkum v embryologii. Právě jemu vděčí desetitisíce neplodných párů za možnost mít děti díky mimotělnímu oplodňování ženských vajíček.

Na metodě mimotělního oplodnění vaječných buněk, kdy jsou vzniklá embrya následně přenesena zpět do dutiny děložní, pracoval Edwards už od 50. let minulého století. Postupně pak s kolegy provedli první pokus o oplození ve zkumavce a dospěli až k narození prvního „dítěte ze zkumavky“ na světě. Tím je Britka Louise Brownová, která se narodila 25. července 1978 v severoanglickém Oldhamu.

Edwards se svým spolupracovníkem, gynekologem Patrickem Steptoem, pak v roce 1980 rovněž založili první kliniku zaměřenou na umělé oplodňování, Bourn Hall v Cambridge.

Zemřel průkopník umělého oplodnění, britský fyziolog Edwards (zdroj: ČT24)