Kreml: Magnitského zákon je přímé vměšování do záležitostí Ruska

Moskva - Kreml dnes označil tzv. Magnitského zákon za nepřípustné vměšování do ruských záležitostí. Oznámila to agentura Reuters, podle níž šlo o první reakci úřadu prezidenta Vladimira Putina od zveřejnění seznamu 18 osob, proti nimž USA zavedly sankce.

„Je to přímé vměšování do ruských záležitostí. O takzvaném případu Magnitského by se mimo Rusko nemělo vůbec jednat. Pro nás je to nepřijatelné a nikdy s tím nebudeme souhlasit,“ prohlásil mluvčí Putina Dmitrij Peskov. 

Kongres USA schválil tzv. Magnitského zákon na konci loňského roku. Nedávno na jeho základě Washington oznámil sankce proti téměř dvěma desítkám osob, převážně Rusů. Moskva reagovala vlastním seznamem 18 Američanů, kterým zakázala vstup do Ruska.

Sergej Magnitský byl v roce 2008 zatčen za údajné daňové úniky krátce poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z rozsáhlých defraudací. O rok později za nevyjasněných okolností zemřel v moskevské vazební věznici. Většina z 18 lidí, proti nimž USA zavedly sankce, je s případem spojena. 

Přes vzájemnou hlasitou kritiku ani jedna ze stran do svých seznamů nezahrnula vysoce postavené činitele. I tak ale listiny zvýšily napětí před pondělní návštěvou bezpečnostního poradce amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě. Půjde o schůzku na nejvyšší úrovni od začátku Obamova druhého funkčního období.

Kreml: Magnitského zákon je vměšování do záležitostí Ruska (zdroj: ČT24)