Brazílie nasadila proti demonstrantům armádu, města raději snížila jízdné

Brasília - Brazilská vláda vyslala armádu do pěti měst, která ovládlo napětí kvůli demonstracím proti zdražování a špatným veřejným službám. Vojáci mají pomoci zajistit pořádek ve městech, kde se právě koná fotbalový turnaj. Vedení dvou největších brazilských měst Rio de Janeira a Sao Paula později oznámilo, že opět sníží ceny jízdného veřejné dopravy, jehož zdražení vlna protestů vyvolalo.

Manifestace spojené s potyčkami demonstrantů s pořádkovými silami se konaly hlavně v centru São Paula, kde lidé zablokovali hlavní dopravní tepny. V noci na dnešek policisté zatkli přes 60 lidí, když se dav pokoušel obsadit radnici, zapálil policejní objekt a vymlacoval okna. Policisté dnes zasahovali proti demonstrantům i v severobrazilském městě Fortaleza, kde se hraje fotbalový zápas mezi Brazílií a Mexikem. Protestu se zúčastnilo zhruba 10 000 lidí, dva z nich byli zraněni. Policisté proti davu použili slzný plyn a gumové projektily.

Brazilskými městy se přehnala hlavně v pondělí největší vlna demonstrací za posledních více než 20 let. Do ulic vyšlo téměř čtvrt milionu lidí, aby protestovali proti stoupajícím cenám v dopravě, ale i proti obrovským výdajům na přípravy mistrovství světa ve fotbale a olympijských her.

Protesty v Brazílii
Zdroj: ČTK/AP/Nelson Antoine

Do velkých měst dorazila armáda

Prezidentka Dilma Rousseffová v úterý sice označila protesty za legitimní a tvrdila, že její vláda v nich bude hledat inspiraci ke změnám. Jednou z prvních reakcí kabinetu ale bylo rozhodnutí posílit policii o armádní složky v pěti velkých brazilských městech, jimiž jsou Rio de Janeiro, Minas Gerais, Bahia, Ceara a metropole Brasília. Pokračování protestů podnítily zejména výzvy na internetových sociálních sítích.

Protesty odstartoval začátkem června růst cen ve veřejné dopravě, nyní se rozšiřují kvůli nespokojenosti i s dalšími veřejnými službami, kvůli policejnímu násilí a vládní korupci. Guvernér Sao Paula Geraldo Alckmin a starosta Ria Eduardo Paes dnes prohlásili, že jejich města vracejí jízdné na původní úroveň. Ze 3,20 realů klesna tedy zpět na tři (z 30 na 28 korun), což by podle představ samosprávy mělo demonstranty uklidnit. Brazilci se však potýkají s inflací, která převyšuje šest procent.

Protesty v Brazílii
Zdroj: ČTK/AP/Nelson Antoine

Pochody začaly tento měsíc malým protestem v São Paulu proti mírnému růstu jízdného v autobusech a metru. Mnoho lidí střední třídy nejprve demonstracemi opovrhalo kvůli vandalismu, protože demonstranti poškodili na jedné z hlavních tříd města výkladní skříně a zastávky metra a autobusů. Postupně se však protesty rozrostly do dalších měst a hnutí získalo obrovskou podporu kvůli zásahům policie proti demonstrantům. Minulý týden policie v São Paulu použila gumové projektily a slzný plyn a při střetech bylo zraněno více než 100 lidí, včetně 15 novinářů.

Protesty nabírají na síle i kvůli plánovaným sportovním událostem v zemi. Brazílie nyní hostí fotbalový Pohár FIFA a příští rok se zde uskuteční mistrovství světa ve fotbale. Vláda doufá, že tyto události spolu s letními olympijskými hrami v roce 2016 budou prezentovat zemi jako rozvíjející se mocnost na světové scéně. Některým demonstrantům jsou však miliardové výdaje ze státního rozpočtu na nové stadiony v době chatrného stavu veřejných financí trnem v oku.

Protesty v Brazílii
Zdroj: ČTK/AP/Nelson Antoine
Vydáno pod