Česko odmítlo zařazení Hizballáhu mezi teroristické skupiny

Lucemburk/Brusel - Česká republika se spolu s několika dalšími zeměmi Evropské unie opět postavila proti tomu, aby EU zařadila libanonský Hizballáh na seznam teroristických organizací. Uvedl to bruselský web EUobserver.

Podle diplomatických zdrojů vedly na setkání protiteroristických zdrojů opozici Rakousko a Česká republika. Výhrady vůči britské iniciativě údajně vyjádřily i Irsko, Itálie a Polsko.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Johany Grohové česká opozice souvisí především s obavou z destabilizace regionu vzhledem k tomu, že Hizballáh je v libanonské vládě. Je prý také těžko rozlišit vojenské křídlo od celého Hizballáhu. „Spor je v tom, zda lze přijmout argument, že existuje vojenské křídlo Hizballáhu, které by mohlo být předmětem sankcí, anebo je jen jeden Hizballáh,“ uvedla Grohová. Britové navrhují, aby bylo na černou listinu zařazeno právě vojenské křídlo Hizballáhu.

Grohová zdůraznila, že „Česká republika samozřejmě odsuzuje metody a ideologii Hizballáhu“. „Bereme ale v úvahu, že toto hnutí má zastoupení v libanonské vládě,“ řekla. Praha podle ní věří, že „v rámci EU je prostor k nalezení kompromisu“.

Středeční rozhovory byly druhým jednáním na toto téma v rámci unie. Londýn podporují Francie, Německo i Nizozemsko a přidává se podle diplomatů stále více zemí. Pro rozhodnutí je ale v tomto případě zapotřebí jednomyslnosti, takže každá země má právo veta. Předpokládá se, že Británie by mohla téma opět otevřít na zasedání ministrů zahraničních věcí v pondělí v Lucemburku.

Podle EUobserver se námitky soustřeďují i na údajně dosud nepřesvědčivé důkazy o tom, že Hizballáh stál za loňským útokem na autobus s izraelskými turisty v bulharském Burgasu. Podle bulharského ministerstva zahraničí není vyšetřování ještě uzavřeno a čeká se, až budou vyřízeny žádosti, které vznesli bulharští vyšetřovatelé v zahraničí.

Netanjahu: Kdo jsou tedy teroristé, když ne Hizballáh?

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes při jednání s šéfkou diplomacie EU Catherine Ashtonovou vyjádřil nelibost nad neschopností unie najít společný postoj k Hizballáhu. „Nechápu, jak se nemůžete dohodnout o Hizballáhu. Není-li teroristickou skupinou Hizballáh, pak nevím, kdo jí je,“ řekl. Ashtonová ho ujistila, že mu naslouchá a že unie o této věci bude dále jednat. Netanjahu argumentoval tím, že členové Hizballáhu vraždí lidi po celém světě, právě nyní třeba v Sýrii.

EU dosud odolávala tlaku Izraele a USA, aby byl Hizballáh zařazen na evropský seznam teroristických skupin. Hizballáh je na takovém seznamu v Izraeli od roku 1989, v USA od roku 1997, v Kanadě od roku 2002 a v Austrálii od roku 2003.

Vydáno pod