Britové špehují víc než Američané, tvrdí Snowden viněný ze špionáže

Washington - Americká federální prokuratura obvinila Edwarda Snowdena ze špionáže, krádeže státních dokumentů a neoprávněné manipulace s nimi. Snowden začátkem června vyzradil údaje o tajném americkém programu PRISM, který v rámci cíleného boje proti terorismu sleduje internetovou a telefonickou komunikaci mezi USA a zbytkem světa. Washington už jedná o vydání Snowdena do USA s Hongkongem, na jehož území se muž skrývá. USA už Hongkong varovaly, že pokud brzy Snowdena nevydá, pošramotí to vzájemné vztahy a vyvolá pochybnosti o oddanosti Hongkongu vládě práva.

Britové jsou horší než Američané. Napíchli přímo optická vlákna, tvrdí Snowden

Britský deník The Guardian mezitím zveřejnil další podrobnosti, které od Snowdena získal. Vyplývá z nich, že britská tajná služba chtěla ovládnout internet a globální telefonickou komunikaci. Díky takovému sledování zatkla podle deníku tři lidi, kteří plánovali atentát na loňské olympijské hry.

Britové napíchli přímo optické kabely a sledovali telefonní hovory, e-maily, Facebook nebo internetové vyhledávače v rámci operace Tempora. „Není to jen problém Spojených států. Britové na tom mají velký podíl. Jejich zpravodajská služba je horší než ta americká,“ řekl Snowden pro The Guardian.

Britové podle všeho nasbírali ještě víc dat než americká Agentura pro národní bezpečnost pomocí programu PRISM. Tempora běžela nejméně 18 měsíců, data agenti skladovali 30 dnů a během té doby je vyhodnocovali.

The Guardian:

„Tempora byla oknem, kterým tajné služby nahlížely do životů dvou miliard uživatelů internetu. Z optických vláken vysávala každou formu komunikace.“

Přístup do databáze tajné služby zřejmě mělo na 850 tisíc lidí – kromě Britů právě i zaměstnanci americké agentury a také soukromí kontraktoři s prověrkou. Jedním z nich zřejmě byl IT specialista Edward Snowden.

Edward Snowden
Zdroj: ČT24

Snowdenovi hrozí 10 let, Čína zatím na žádost o zatčení nereagovala

Americká prokuratura obvinila Snowdena i z krádeže státních dokumentů a neoprávněné manipulace s nimi. Obvinění bylo podáno ve Virginii, kde sídlí bývalý Snowdenův zaměstnavatel, firma Booz Allen Hamilton. Ta pracuje na bezpečnostních zakázkách amerických úřadů.

V případě, že by Snowdena uznal americký soud vinným ze špionáže, hrozí mu pokuta a až desetiletý trest vězení.

Hongkongská policie odmítla sdělit, zda již tamní úřady dostaly oficiální žádost o Snowdenovo zadržení. Uvedla pouze, že bude postupovat v souladu se zákonem. Spojené státy mají s Hongkongem dohodu o vydávání podezřelých osob, ale Čína, která má správu nad kdysi britskou kolonií, má v tomto ohledu právo veta.

Hongkongský deník South China Morning Post (SCMP) dnes napsal, že Snowden sice není pod policejní ochranou, ale je na „bezpečném místě“. Snowden listu údajně rovněž vyzradil informace o aktivitách NSA přímo v Číně, kde se prý americká agentura napojila na velké čínské telekomunikační společnosti, aby získala přístup k textovým zprávám. Cílem dalších jejích hackerských útoků prý byla jedna z pekingských univerzit a hongkongské sídlo společnosti Pacnet provozující rozsáhlou síť podmořských optických kabelů.

Pomůže Snowdenovi Islanďan?

V pátek se začalo spekulovat, že by Snowden mohl s pomocí podnikatele spjatého s kontroverzním serverem WikiLeaks uprchnout na Island, pokud by mu tamní vláda udělila azyl. Není ale pravděpodobné, že by si Island chtěl vztahy s USA takto narušit. Podnikatel už nicméně pro Snowdena připravil v Hongkongu letadlo připravené k cestě na sever Evropy.

Bývalý technik Snowden přiznal, že předal médiím informace o programu, v jehož rámci americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sbírají data o telefonické a internetové komunikaci soukromých osob. Jeho jediným motivem prý bylo poukázat na to, co americká vláda provádí ve jménu veřejnosti a proti ní.