U pobřeží Mexika vymírají želvy. Viníkem jsou rybářské sítě

Mexiko - Ve velkém umírají mořské želvy u pobřeží Mexika. V době kladení vajec, kdy samice míří na pláže, zůstanou často zamotané v rybářských sítích. Ochránci životního prostředí požadují, aby zasáhla vláda a rybolov regulovala. Za šest let vlády prezidenta Felipeho Calderóna zahynulo sedm tisíc želv.

„To, co se děje v Mexiku, je opravdu vážná věc. A nejde jen o záležitost posledního roku. Mexické úřady problém uznaly, ale zatím ho nijak nevyřešily,“ říká Juan Carlos, vedoucí organizace Ochránci života ve volné přírodě.

Nejčastěji v sítích uvíznou samice želv při cestě na pláž. Během jedné sezony zakládají v písku až osm hnízd, do kterých především v noci kladou vejce. Podle ochránců jim lze pomoci jednoduchým kompromisem, který může vyhovovat rybářům i želvám.

Rybáři mají sítě kontrolovat

„Pokud rybáři používají různé druhy sítí, tak během období, kdy želvy kladou vejce, by je měli kontrolovat. Pak by rybolov mohl probíhat dál. Tohle samozřejmě záleží na vládě, měla by upravit podmínky rybolovu,“ vysvětluje koordinátor Centra pro legislativu životního prostředí Alejandro Oliveira.

Populace mořských želv klesá i jinde ve světě. Kromě sítí je vážným problémem lov pro maso nebo sběr jejich vajec. Kvůli znečištění moří želvám slábne i imunita a jsou náchylnější k nemocem. Například v Indickém oceánu už v některých oblastech zcela vymizely.

Velké riziko hrozí i sladkovodním želvám. Vyhubení hrozí téměř každému pátému druhu plazů na světě, včetně druhů suchozemských.

V Mexiku vymírají mořské želvy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod