V Pákistánu zastřelili i dva slovenské horolezce

Islámábád – Mezi zabitými turisty na severu Pákistánu jsou i dva slovenští horolezci. Oba byli členy ukrajinsko-gruzínské expedice. Potvrdily to pákistánské úřady. Peter Šperka pracoval jako záchranář ve Vysokých Tatrách. Zkušenosti s Himalájem měl i druhý z horolezců – Anton Dobeš. Ozbrojení islamisté napadli tábořiště pod horou Nanga Parbat nedaleko hranic s Čínou v sobotu v noci. Devět horolezců a jejich průvodce zabili. Úřady už v souvislosti s útokem zadržely 20 podezřelých.

K útoku došlo v Buner Nullah nedaleko základního tábora. Pákistánský The Express Tribune informoval o deseti zahraničních obětech a jednom mrtvém Pákistánci – kuchaři výpravy. Mezi mrtvými horolezci jsou dva Číňané, tři Ukrajinci, dva Slováci, jeden Litevec, Nepálec a Číňan s americkým občanstvím. Útok přežil jeden pákistánský průvodce a jeden čínský turista.

Slovensko zatím smrt dvou svých občanů nepotvrdilo. Má jít o Antona Dobeše a Petera Šperku, kteří mířili na Nanga Parbat s ukrajinko-gruzínskou expedicí. Čtvrtého června spolu odjeli do Kyjeva, kde se připojili k osmičlenné expedici. Do Pákistánu odletěli 6. června.

„Máme zatím pouze neoficiální informace. A ty se různí. Náš konzul v íránském Teheránu na případu intenzivně pracuje,“ řekl slovenské agentuře TASR mluvčí slovenského ministerstva zahraničí.

Podle zpravodajského serveru SME.sk byli oba Slováci zkušení horolezci. Šperka pracoval jako záchranář ve Vysokých Tatrách a s výstupy měl bohaté zkušenosti – stejně jako Dobeš.

Kolona převáží ostatky horolezců zastřelených pod Nanga Parbat
Zdroj: ISIFA/EPA/T. MUGHAL

Útočníci se nechali k turistům zavést

Ozbrojenci přepadli ubytovací zařízení v táboře, kde turisté přespávali. „Nebyl to velký hotel, jen malá dřevěná chata, takže tam neplatila žádná zvláštní bezpečnostní opatření,“ citoval zpravodajský server CNN místního představitele Alího Šera. Turisty postříleli, sebrali jim telefony, peníze a pasy. Po ozbrojencích pátrá policie a armáda. Těla obětí byla v neděli přepravena do pákistánské metropole Islámábádu.

Po ozbrojencích pátrá policie a armáda. „Všechna okolní údolí byla uzavřena a nikdo bez náležitých dokladů nemůže projít,“ řekl Alí Šér. Zadrženo bylo zatím 20 podezřelých a další zatýkání se očekává.

K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Taliban, jehož hlavní základny jsou stovky kilometrů daleko u afghánské hranice. Mluvčí pákistánského Talibanu řekl, že akci provedla odnož hnutí zvaná Džundul Hafsa jako odplatu za smrt druhého nejvyššího muže pákistánského Talibanu, který zahynul při útoku amerického bezpilotního letounu minulý měsíc.

Nanga Parbat
Zdroj: ČT24

Podle BBC News museli být útočníci velmi dobře vycvičení a aklimatizovaní a akce si vyžádala náročnou přípravu. Oblast je nesmírně odlehlá, nevedou do ní žádné silnice a dopravu zajišťují pouze muly. Jedná se o horskou poušť a doba pochodu z nejbližšího osídleného místa je 20 hodin.

Radikálové se do základního tábora pod Nanga Parbatem v nadmořské výšce kolem 4 000 metrů dostali tak, že nejprve unesli dva místní průvodce a nařídili jim, aby je zavedli někam, kde pobývají zahraniční turisté. Jednoho z průvodců pak usmrtili, druhému se podařilo uprchnout a uvědomit o útoku úřady. Tento průvodce je nyní vyslýchán.