Taliban zaútočil v Kábulu na prezidentský palác

Kábul - Afghánští povstalci zaútočili brzy ráno tamního času na palác afghánského prezidenta v Kábulu. Hámid Karzaj byl v tu dobu uvnitř komplexu. K akci se přihlásilo hnutí Taliban. Podle dostupných informací zemřelo pět povstalců a dva členové ochranky.

Dnes ráno se v centru Kábulu ozvala střelba a exploze. Ozbrojenci zaútočili na východní bránu prezidentského paláce. Tady se odpálil sebevražedný atentátník. Podle kábulského policejního šéfa radikálové pronikli s autem díky falešným dokladům přes bezpečnostní kontroly. Cílem radikálů bylo i nedaleké ministerstvo obrany a další budovy. Z východní brány komplexu stoupal kouř. 

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid:

„Dnes řada mučedníků zaútočila na prezidentský palác, ministerstvo obrany a hotel Ariana.“

Vládní síly ozbrojence zpacifikovaly, přestřelka trvala asi 90 minut. Při útoku zahynuli dva členové ochranky a také pět povstalců. Bezpečnostní jednotky po útoku uzavřely okolí paláce.

V době útoku se přitom v blízké budově shromažďovali novináři na ranní tiskovou konferenci prezidenta Hámida Karzaje. Podle BBC byl prezident uvnitř komplexu. V davu novinářů byl i reportér BBC. Žurnalisté prý utíkali před sprchou kulek, slyšeli přitom nejméně 14 explozí. 

Palác stojí v důkladně střežené oblasti v centru Kábulu, kde je mimo jiné i americké velvyslanectví a sídlo koaličních sil NATO. Hotel Ariana slouží jako hlavní štáb americké tajné služby CIA v Afghánistánu. 

Útok se odehrál den poté, co do Kábulu přiletěl americký vyslanec James Dobbins, ten tady má s afghánskou vládou a zástupci Talibanu jednat o příměří.

Telefonát Amira Ahmadzaie (zdroj: ČT24)