Nejvyšší soud odmítl zastavit sňatky homosexuálů v Kalifornii

San Francisco – Soudce amerického nejvyššího soudu Anthony Kennedy odmítl žádost, aby zastavil platnost pátečního rozhodnutí, které umožnilo sňatky homosexuálů v Kalifornii. K důvodům zamítnutí žádosti se zatím nevyjádřil. Jeho verdikt reagoval na požadavky zastánců tradičního manželství, kteří tvrdili, že tříčlenný výbor odvolacího soudu svým pátečním krokem nerespektoval zákonné lhůty, a nechal tak kalifornský ústavní dodatek definující manželství zrušit v rozporu s regulemi.

Páteční rozhodnutí překvapilo jak zastánce, tak oponenty homosexuálních sňatků. Čekalo se totiž, že soudci v Kalifornii počkají na formální vyjádření a plné odůvodnění kroku nejvyššího soudu, jež může přijít přibližně za tři týdny. Strana, která soudní při prohraje, má podle regulí 25 dní na to, aby požádala o nové přelíčení.

Odvolací soud ale dal svému pátečnímu rozhodnutí okamžitou platnost a kalifornské úřady ihned začaly organizovat sňatky homosexuálních dvojic.

Zastánci tradičního manželství sporný krok tří odvolacích soudců využili ke stížnosti. Právní zástupce organizace Alliance Defending Freedom Austin Nimocks ve svém podání k nejvyššímu soudu podle agentury AP uvedl, že soudci jednali předčasně a nespravedlivě, protože soudy ještě plně neprojednaly žalobu na zákaz homosexuálních sňatků. Dodal, že jeho klienti mají stále 22 dní na to, aby požádali soudce nejvyššího soudu, aby své středeční rozhodnutí zvážili.

Odpůrci homosexuálních sňatků označili páteční rychlou akci soudu za „pobuřující“. „Je to vyvrcholení chronického stavu nezákonnosti, kdy jsou po celou dobu trvání tohoto případu soudci a politikové umíněně odhodlaní zmařit hlasování lidí, jen aby redefinovali manželství jakýmikoli prostředky, třeba i vyloženou korupcí práva,“ komentoval páteční rozhodnutí tří kalifornských soudců právník skupiny ProtectMarriage.com Andy Pugno.

Nejvyšší soud tento týden rovněž zrušil ustanovení zákona na ochranu manželství, které definovalo manželství pouze jako svazek muže a ženy. Uznal tak nárok oddaných párů stejného pohlaví na stejné státní výhody, jako mají heterosexuální manželé. Homosexuálové prý oslaví rozhodnutí nejvyššího soudu na tradičním pochodu Gay Pride v New Yorku.