Papež František je Mužem roku

Řím - Italská verze amerického časopisu Vanity Fair vyhlásila papeže Františka „Mužem roku“. Toto ocenění si podle společenského magazínu zasloužil za veškeré kroky, které podnikl během prvních sto dní ve své funkci.

Přínos nového pontifika v novém vydání Vanity Fair ocenilo i pět světově známých celebrit, mezi nimi například britský zpěvák Elton John či italský operní pěvec Andrea Bocelli. „Už prvních sto dní ve funkci ho vyneslo do kategorie světových vůdců, kteří tvoří historii. A revoluce pokračuje,“ poznamenává ve svém článku společenský časopis.

„František představuje zázračný příklad pokory v éře marnivosti,“ uvedl pro Vanity Fair Elton John. Jak dodal, doufá, že se nový papež zaměří zejména na často přehlížené skupiny lidí, jako jsou například homosexuálové, kteří „zoufale potřebují jeho lásku“. „Papež se snaží navrátit církev k původním hodnotám a zároveň ji přivést do 21. století,“ dodal zpěvák.

Františkova socha v Buenos Aires
Zdroj: ČTK/EFE/David Fernandez

František žádá odstranění vlastní sochy

Skromnost papeže dokládá i jeho snaha nechat odstranit vlastní sochu ze zahrad u katedrály v Buenos Aires. Právě tam před odchodem do Vatikánu působil jako arcibiskup. Podle argentinského listu Clarín papež do Buenos Aires kvůli soše dokonce osobně telefonoval.

Sochu ze skelných vláken a polyesterové pryskyřice, která byla v Buenos Aires postavena před deseti dny, vyrobil Fernando Pugliese, který v minulosti již pracoval na plastikách znázorňujících Jana Pavla II. nebo Matku Terezu.