Na slavné Copacabaně začaly Světové dny mládeže

Rio de Janeiro - V brazilském Riu de Janeiru oficiálně začaly katolické Světové dny mládeže. Na známé pláži Copacabana se slavnostní zahajovací mše večer místního času zúčastnily desetitisíce mladých katolíků.

Mši na pláži sloužil místní arcibiskup Orani Joao Tempesta. Ten vyzval stovky tisíc poutníků, kteří do Ria dorazili, aby propojili křesťanský život se sociálními důsledky evangelia. Mladí katolíci by podle něj měli být „hlídkou nové epochy“ a „pracovat na obnově světa ve světle božího plánu“.

Začátek svátku mladých katolíků narušil večerní výpadek metra. Některé stanice byly v době, kdy na mši na pláž mířily davy lidí, až dvě hodiny mimo provoz.

Ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference Jan Balík o zahajovací mši: „Mše byla bohužel dost náročná. Pršelo a bylo poměrně zima, což není pro Rio běžné. Mladí lidé a především ti z Latinské Ameriky jsou plní energie, takže atmosféra byla úžasná.“

Světové dny mládeže, které katolická církev pořádá pravidelně od 80. let minulého století, přitahují i díky účasti papeže davy věřících. V Madridu v roce 2011 jich byly přes dva miliony.

Papež František dnes navštíví mariánské poutní místo v Aparecidě. V tamní obří bazilice s velice uctívanou sochou patronky země povede mši. Později v Riu navštíví nemocnici pojmenovanou po svém jmenovci, svatém Františku z Assisi.

František přiletěl do Brazílie v pondělí, kdy se mu dočkalo tak bouřlivého přivítání, až to vzbudilo obavy o pontifikovu bezpečnost. V bazilice v Aparecidě se prý v neděli našla podomácku zhotovená výbušnina, nicméně úřady tvrdí, že to nesouviselo s papežovou návštěvou. Podle Vatikánu si první americký papež, narozený v Argentině, sám vymohl, aby návštěva baziliky byla zařazena do programu.  

Ve čtvrtek má hlava katolické církve zavítat mezi mladé katolické poutníky na pláž Copacabana. Šestasedmdesátiletý papež ukončí týdenní návštěvu největší katolické země světa v neděli.