Ani narození následníka trůnu Alžbětu k abdikaci zřejmě nepřiměje

Londýn - Narození prvního potomka prince Williama a vévodkyně Kate bylo v Británii oslavováno jako příchod budoucího krále. Bude však trvat ještě několik desítek let, než na nového prince z Cambridge přijde řada. Před ním stojí jak jeho vlastní otec, tak dědeček princ Charles, jenž se sám ve svých 64 letech brzy stane nejdéle čekajícím následníkem trůnu. Prababička Alžběta II. se totiž k odchodu z královského úřadu příliš nemá.

O předčasném odstoupení Alžběty II. po více než 60 letech vlády se doposud v Británii nejvášnivěji debatovalo poté, co se k tomuto činu koncem letošního ledna odhodlala její kolegyně z Nizozemí. Pětasedmdesátiletou královnu Beatrix nahradil její 45letý syn Willem-Alexander a z britského tisku zaznívaly spekulace, zda ji hlava windsorské monarchie napodobí.

Mnozí experti se však tehdy shodovali, že to není příliš pravděpodobné. Během loňských oslav diamantového jubilea připomínající šedesát let Alžbětina panování bývalý britský premiér John Major prohlásil, že úvahy o královnině abdikaci jsou „zcela absurdní“. Panovnice podle něj bude sloužit po zbytek života, dokud jí to zdravotní stav umožní.

Koruna - job na celý život

Navíc podle autora několika knih o britské monarchii Roberta Laceyho právě rozhodnutí nizozemské královny abdikovat upevnilo Alžbětino přesvědčení na britském trůnu vytrvat. „Posílilo to její pocit, že Nizozemci neví, co obnáší být monarchou, a že ona by měla pokračovat až do konce,“ uvedl spisovatel pro agenturu AP. „V britském systému je koruna práce na celý život,“ dodal.

Další královnini příznivci se k těmto ujištěním přidávají. Zdůrazňují, že Alžběta při svých 21. narozeninách poddaným přislíbila, že „celý svůj život - ať bude krátký či dlouhý – zasvětí službě národu a své rodině“. Dodávají navíc, že role britského monarchy je v rámci Evropy specifická v tom, že je zároveň propojena s anglikánskou církví. „Královna je velmi zbožný člověk, na korunovaci v roce 1953 se zavázala, že bude sloužit zemi v Božích očích,“ připomíná server Royal Center.

Korunovace britské královny Alžběty II. v roce 1953.
Zdroj: PA/STR/ČTK

Faktem rovněž je, že panovníci v Británii nejsou na rozdíl od Nizozemí na dobrovolné vzdání se úřadu zvyklí. Zatímco Beatrix byla třetí nizozemskou královnou v řadě, která odstoupila z trůnu, na Britských ostrovech se to stalo jen jednou - v roce 1936 abdikoval Alžbětin strýc Edward VIII. Tento krok, vynucený sňatkem s dvakrát rozvedenou americkou milenkou Wallis Simpsonovou, královna svému příbuznému nikdy neodpustila. Někteří dokonce tvrdí, že Alžběta Edwarda VIII. vinila z předčasné smrti svého otce, když musel po svém bratrovi přijmout královské povinnosti, o něž nestál.

„Je mi prince z Walesu líto, čeká a čeká, zatímco jeho matka vypadá lépe a lépe,“ prohlásila o Charlesovi další znalkyně britské první rodiny Sarah Bradfordová. „Nezůstává dál, protože by měla jakékoli obavy o jeho královské schopnosti. Královna prostě cítí, že musí dostát své povinnosti, proto nikdy ani neuvažovala o abdikaci,“ tvrdí autorka královniny biografie.

Dejte Charlesovi šanci

Události posledních měsíců mohou ovšem Bradfordovou vyvést z omylu. Buckinghamský palác totiž začátkem května oznámil, že Charles bude zastupovat svou matku při tradičním zasedání předsedů vlád států začleněných v Commonwealthu, které se má konat letos v listopadu na Srí Lance. Královnino okolí přitom přiznalo, že důvodem, proč se Alžběta poprvé od roku 1973 setkání nezúčastní, je příliš velká vzdálenost jihoasijského ostrovního státu. „Přezkoumáváme množství dálkových cest, které královna absolvuje,“ vysvětlil její absenci palác. 

Britská královská rodina sleduje přelet letadlem nad Buckinghamským palácem v rámci slavnostní přehlídky Trooping the Colour
Zdroj: DPA/Patrick van Katwijk/ČTK

Alžběta neodcestovala na žádnou oficiální zahraniční cestu během celého minulého roku, tyto královské povinnosti přenechala mladším členům královské rodiny. William a Kate reprezentovali královnu na cestě po Asii a Jižním Pacifiku, princ Harry zase plnil povinnosti v Belize, na Bahamách, Jamajce a v Brazílii. Letošní návštěva Itálie v březnu byla zrušena, když musela být hlava státu kvůli příznakům gastroentritidy, což je zánět žaludku a tenkého střeva, hospitalizována. Ve svém projevu při květnovém otevírání britského parlamentu své budoucí cestovní plány navzdory zaběhlé praxi ani nezmínila.

Při slavnostním ceremoniálu zahájení britské parlamentní sezóny Alžbětu kromě manžela Phillipa doprovázel i Charles s chotí Camillou. Korunní princ byl při této příležitosti po boku své matky poprvé po 17 letech a pro mnohé to znamenalo významný signál postupného předávání konstitučních pravomocí budoucímu králi. 

Ilusrtační foto
Zdroj: Isifa/Rex Features/Geoff Pugh

V souvislosti s její březnovou hospitalizací bývalý labouristický vicepremiér a bývalý člen královniny poradní skupiny John Prescott opatrně naznačil, že by se sedmaosmdesátiletá panovnice měla přestat přetěžovat a raději odstoupit. V komentáři pro list Sunday Mirror se sice neodvážil k přímé výzvě, psal ale o svém „rozhovoru s přítelem“. „Cítil, že (královna) odvedla pozoruhodnou práci, ale byl stále více znepokojen nedávným rušením povinností vyvolaným pokračující nemocí,“ tvrdil prý jeho přítel. Královna by proto podle Prescotta měla „prolomit konvence a zvážit dlouhý a naplňující důchod“.

To, že se Alžběta přikloní k názoru svého někdejšího rádce, by mohlo být výsledkem aktuální situace, která může královnu částečně zbavit jejích obav o osud monarchie. Jsme totiž teprve podruhé v historii svědky toho, kdy současně žijí celkem tři generace následníků trůnu společně s vládnoucím britským monarchou. Existují tedy tři kandidáti, schopní královský post přijmout.

Britská královna Alžběta II.
Zdroj: Philip Toscano/ČTK/AP Photo

I někteří sveřepí stoupenci Alžbětina doživotního angažmá proto opatrně opouští svá předchozí stanoviska. „Skutečně to zvyšuje šanci, že královna udělá to, co bylo kdysi nemyslitelné, a abdikuje,“ tvrdí dnes výše zmíněný Robert Lacey. „Pokud budu cynický, řeknu, že si rostoucích požadavků všímám. Něco ve smyslu: 'Dejte Charlesovi šanci,'“ konstatoval pro Washington Post britský spisovatel.

Nebo rovnou William?

Princi z Walesu by však cestu k nástupnictví mohla zkomplikovat jeho svatba s bývalou milenkou Camillou, nyní vévodkyní z Cornwallu. Královna se sňatkem dlouho nesouhlasila a spousta Britů, kteří stále mají v srdcích milovanou princeznu Dianu, to spolu s Charlesovým pokročilým věkem považuje za vážnou překážku. Na trůnu by proto raději viděli stále populárnějšího Williama.

Kate a William poprvé ukazují syna veřejnosti
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ben Cawthra

Ačkoliv novopočený otec tuto variantu vždy odmítal, je zřejmé, že toto přeskočení, s nímž by musel souhlasit i britský parlament, by výrazně přiblížilo panování jeho čerstvě narozeného syna. Nehledě na případné změny v nástupnictví by se však podle různých odhadů dosud bezejmené miminko mohlo královského žezla ujmout kolem roku 2065.