Uruguayská sněmovna se vyslovila pro pěstování a prodej marihuany

Montevideo - Dolní komora uruguayského parlamentu ve středu schválila návrh na faktickou legalizaci pěstování a prodeje marihuany. Užívání marihuany je už sice v zemi legální, její pěstování a prodej ale zatím nikoliv. Pokud návrh projde i senátem, stane se Uruguay prvním státem světa, kde bude pěstování a prodej marihuany legální činností regulovanou státem.

Uruguay je v Jižní Americe považována za praporečníka liberální demokracie a jednu z nejbezpečnějších zemí. V textu návrhu se konkrétně uvádí, že stát „přebírá kontrolu a regulaci dovozu, vývozu, výsadby, pěstování, sklizně, produkce, nabývání, marketingu a distribuce konopí a jeho derivátů“.

Návrh zákona byl schválen po čtrnáctihodinové debatě. Hlasovalo pro něj celkem 50 poslanců, proti jich bylo 46. Výsledek bouřlivě přivítaly davy stoupenců marihuany na ochozech sněmovny. O zákonu, který mimo jiné prosazuje prezident José Mujica, bude senát hlasovat nejpozději do konce letošního roku.

Na vše bude dohlížet regulační úřad

V souladu se zněním zákona vznikne v Uruguayi regulační orgán zvaný Ústav pro regulaci a kontrolu konopí (IRCCA), který bude na uplatňování nových pravidel dohlížet. Spotřebitelé, kterými budou moci být výhradně dospělí Uruguayci, budou procházet povinnou registrací a budou moci v licencovaných lékárnách zakoupit měsíčně do 40 gramů drogy.

Každá domácnost bude kromě toho moci vypěstovat šest sazenic konopí ročně, tedy asi 480 gramů drogy. Kluby kuřáků marihuany, jejichž vznik zákon také předpokládá, budou smět mít nejvýš 15 členů a mohou vypěstovat 90 sazenic ročně s celkovou roční produkcí 7,2 kilogramu marihuany.

Podle iniciátorů předlohy je cílem minimalizovat škody z distribuce drog a omezit jejich užívání. Globální válka s drogami podle nich skončila krvavým a nákladným neúspěchem a licencovaný prodej marihuany, který nahradí dealery z podsvětí, může ušetřit peníze i lidské životy. Proti legalizaci prodeje a pěstování marihuany se nicméně v průzkumech vyslovily dvě třetiny dotázaných Uruguayců.

Podle kritiků zákon otevře dveře tvrdým drogám a může vyvolat nepřátelskou reakci v zemích, jež těžce bojují s narkomafií, například v Mexiku či Kolumbii. „Devadesát osm procent lidí závislých na kokainu začínalo s marihuanou,“ prohlásil konzervativní poslanec Gerardo Amarilla. „Riskujeme příliš mnoho. Mám pocit, že si hrajeme s ohněm,“ dodal.

Vydáno pod