Skončil ramadán, americké úřady se bojí teroristických útoků

New York - V muslimském světě skončil postní měsíc ramadán a začíná svátek íd al-fitr. Podle informací amerických tajných služeb právě na dny kolem konce ramadánu chystali teroristé atentát. Spojené státy kvůli teroristické hrozbě už v neděli uzavřely svoje ambasády na Blízkém východě a v Severní Africe. Velvyslanectví v Jemenu pak evakuovala i Velká Británie.

USA před několika dny varovaly své občany před možným teroristickým útokem a z preventivních důvodů uzavřely své zastupitelské úřady ve zhruba dvacítce muslimských zemí. Washington také Američany varoval před cestami do světa.

Svátkem íd al-fitr končí muslimům měsíc, který jim ukládá řadu omezení. Odříkání a zdrženlivost jim měly umožnit intenzivněji se soustředit na oddanost a službu bohu. Zákaz jídla a pití od východu do západu slunce byl pro muslimy o to těžší, že stejně jako v minulých letech připadl i letos ramadán na horké letní měsíce. Tímto svátkem půst končí.

Podle tradice se muslimové první den po ramadánu časně ráno pomodlí a najedí se. Pak odejdou k velké sváteční modlitbě do mešity a je zvykem, že se tam věřící navzájem objímají na znamení klidu a míru. Pak se rozejdou k příbuzným a známým, obdarovávají se a snaží se také dovolat příbuzným v cizině. Děti většinou obcházejí sousedy s přáním k svátku a dostávají za to sladkosti.

Oslavy jsou většinou třídenní, ale protože letos připadají i na pátek a sobotu, což je v muslimském světě víkend, mnohé vlády lidem svátek prodloužily. Nejvíce Saúdská Arábie a Katar, kde mají 12denní pracovní pauzu, ostatní země Perského zálivu se spokojily s pěti dny.

Indonéští věřící dnes v početných davech směřovali do mešit, většina z nich ve zbrusu novém oblečení. Celou noc až do rána se v Jakartě pořádaly ohňostroje. Přesto ale Indonésie patří k těm zemím, kde i v době svátku panuje napětí kvůli hrozbě násilí. Indonéská vláda zmobilizovala tisíce policistů, kteří mají zajistit přesun množství lidí, kteří budou cestovat po rozsáhlé ostrovní zemi za příbuznými.

Největší obavy se soustředí do Jemenu. Americká vláda nařídila svým občanům, aby zemi okamžitě opustili. Tajné služby podle deníku New York Times zachytily telefonát vůdce al-Káidy Ajmána Zavahrího, který dal svému zástupci v Jemenu pokyn k teroristickému útoku. Místo a datum zatím chybí.

Jemenské ministerstvo zahraničí nejdříve rozhodnutí kritizovalo, tamní vláda ale taky zvýšila bezpečnostní opatření. Jemenská rozvědka navíc podle některých agentur zjistila, že v minulých dnech přijelo několik desítek členů al-Káidy do Saná z jiných částí Jemenu.

Na území Jemenu taky v posledních dnech směřují útoky bezpilotních letounů. Při včerejším posledním útoku zemřelo podle jemenských úřadů 7 teroristů. Právě Jemen je sídlem nejnebezpečnějšího křídla al-Káidy.

Američané se obávají útoků na své ambasády (zdroj: ČT24)

Letadlo, které v USA nouzově přistálo, nemělo na palubě bombu

Letadlo se 179 lidmi, které ve středu kvůli údajné bombové hrozbě nouzově přistálo na letišti ve Filadelfii na východě Spojených států, nemělo na palubě žádnou výbušinu. Boeing 757 společnosti US Airways se 171 pasažéry a osmičlennou posádkou mířil do Filadelfie z Irska. Úřady ještě před přistáním obdržely telefonát, ve kterém kdosi pohrozil možnou bombou. Volajícímu podle policie nyní hrozí vážná obvinění. Stroj v nouzovém režimu přistál na odlehlé části mezinárodního letiště. Po zevrubné prohlídce letadla i zavazadel, kterou provedli policisté se psy, a výslechu cestujících dospěli vyšetřovatelé k tomu, že zmíněné telefonické oznámení bylo falešnou hrozbou.