Čečenští teroristé hledají azyl v Německu. Přicházejí z Česka

Berlín - V Německu výrazně přibývá čečenských žadatelů o azyl a jsou mezi nimi i předáci islamistické teroristické skupiny Kavkazský emirát. Upozorňuje na to deník Die Welt. Podle něj se Čečenci dostávají do Německa hlavně přes Česko.

Podle německé kontrarozvědky žije už nyní v zemi okolo 200 stoupenců vůdce Kavkazského emirátu Doku Umarova, nejhledanějšího teroristy v Rusku, který nedávno pohrozil útoky na olympijské hry v Soči. Mezi těmito Čečenci jsou podle Die Welt také nebezpeční extremisté, které kontrarozvědka hlídá.

„Téměř všichni čelní představitelé Kavkazského emirátu v Německu přišli do země celkem nedávno jako žadatelé o azyl,“ řekl listu nejmenovaný pracovník vnitřní zpravodajské služby. „Sbírají tu peníze na boj na Kavkaze a verbují bojovníky. Působí celkem izolovaně,“ dodal.

Od začátku roku zaznamenal v Německu podle odborníků počet uprchlíků z Čečenska silný nárůst. Předpokládají proto, že v zemi přibylo i radikálních islamistů z Kavkazu. Zatímco loni tam o azyl požádalo okolo 3 200 občanů Ruské federace, z nichž Čečenci tvořili podle odhadů asi 70 procent, od ledna do poloviny července překročil počet žádostí o azyl z Ruska 10 000 a Čečenců mezi nimi může být až 90 procent.

Cestu přes Česko používají pašeráci stále častěji

Hlavní trasa, po níž se dostávají do Německa, vede přes Polsko. Další přicházejí přes Česko do Bavorska nebo Saska. Právě tuto trasu využívají pašeráci Čečenců podle Die Welt nyní stále častěji. Utečenci míří přes Ukrajinu, Moldavsko, Rumunsko nebo Bulharsko až do Česka a z něj přes hranice do Německa. „Zaznamenali jsme vznik profesionálních pašeráckých sítí, které dostanou během několika týdnů do Spolkové republiky celé rodiny,“ řekl Die Welt nejmenovaný představitel bezpečnostních složek. Každou noc podle něj přichází do Německa 20 až 40 uprchlíků z Kavkazu.

Izolace nebezpečných žadatelů?

Německá policie dokonce navrhla umisťovat potenciálně nebezpečné žadatele o azyl z Čečenska do speciálního zařízení, kde by byli pod neustálým dohledem. „V normální ubytovně pro uprchlíky by mohli snadno utiskovat své krajany a rekrutovat mladé lidi pro své zločinecké mise,“ vysvětlil předseda policejních odborů Rainer Wendt. Čečenské islamisty přitom označil za časovanou bombu. „Bojovníci přicházejí z občanské války, kde se naučili zabíjet,“ varoval.

Podle Die Welt kvůli možné hrozbě ze strany čečenských islamistů v minulých týdnech několikrát jednali představitelé německých a ruských tajných služeb o možných teroristických sítích z Kavkazu, které se mohly usadit v Německu. „Nikdo nemá zájem na tom, aby se teroristický útok na Soči plánoval na německé půdě,“ komentoval tyto konzultace vysoký činitel německé kontrarozvědky.

V květnu prý informovala ruská tajná služba FSB německé kolegy, že zachytila telefonát islamistů z Kavkazu do Sýrie, v němž se šifrovanou řečí mluvilo o „operaci v Německu“. Německá kontrarozvědka následně identifikovala osmnáctiletého Čečence žijícího v Berlíně, který mohl být do této akce zapojen. Během červnové návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy byl proto tento mladík podle Die Welt načas umístěn do vazby.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)