Na Islandu v létě není k hnutí. Ostrov „okupují“ davy turistů

Reykjavík - Island se dostává čím dál víc do hledáčku turistů. Jen v loňském roce do země zavítalo zhruba o pětinu víc zahraničních návštěvníků než v roce 2011. Čísla navíc dál narůstají. Ostrov ale není nafukovací, na některých místech už proto není v létě téměř k hnutí.

Tryskající gejzíry, sopečná krajina či mohutné vodopády. Islandská příroda láká tisíce návštěvníků ročně. Za posledních deset let se počet lidí mířících do ostrovní země víc než zdvojnásobil. Jen loni jich přijelo přes 670 tisíc.

„Zaznamenali jsme nárůst počtu návštěvníků ze zemí, ze kterých k nám míří přímé lety. Vrchol sezony máme sice v létě, nicméně Island se stává populární po celý rok. Lidé přijíždějí i v chladnějším období,“ uvedla mluvčí islandské Modré laguny Magnea Gudmundsdottirová. 

Jedním z největších taháků je právě Modrá laguna. National Geographic ji řadí mezi 25 divů světa. Termální voda se stejným složením se jinde ve světě nevyskytuje. Koupat se tu dá po celý rok, voda má totiž 38 stupňů. 

Modrá laguna
Zdroj: ČTK/DPA/A0725 Horst Ossinger

Zdaleka ovšem nejde o jediné lákadlo na ostrově, který stále víc zaplňují dychtiví turisté. Místní už mají o přírodní krásy země obavy. „Bohužel, mnohá místa na Islandu nejsou na takový nápor turistů připravena,“ podotkl ředitel Asociace turistických průvodců na Islandu Örvar Már Kristinsson. 

Pro islandskou ekonomiku je na druhou stranu cestovní ruch důležitý. Vyšší počty turistů přinášejí do tamního hospodářství víc peněz. Útraty zahraničních hostů se jen za poslední měsíc zvedly o pětinu. Návštěvníci se nebáli utrácet za ubytování ani za restaurace.

Island navíc nedávno přišel s nápadem, jak na cestovním ruchu ještě víc vydělat a zároveň alespoň trochu chránit svou přírodu. Chce, aby turisté platili za návštěvu ostrova extra poplatek. O jeho výši budou jednat tamější ministerstva cestovního ruchu a životního prostředí.

Island začíná být přeplněný turisty (zdroj: ČT24)