Kyberšikana zabíjí - sebevraždy dívek hýbou Británií, Kanadou i Itálií

Ottawa – Kanadská policie zadržela dva muže v souvislosti s případem dívky, která spáchala sebevraždu kvůli šikaně na internetu. Na život si sáhla, když se po sociálních sítích začaly šířit fotky z večírku, na kterém ji údajně znásilnili. Případ sebevraždy kvůli kyberšikaně hýbe v těchto dnech i Velkou Británií a Itálií.

Rehtaeh, Carolina a Hannah. Tři dívky, které smršť anonymních nadávek a pomluv na internetu dohnala k zoufalství. 

Kanaďance Rehtaeh bylo 16 let, když rodičům řekla, že ji znásilnili na večírku. Tím ale její trápení neskončilo. Spolužáci dali fotky opilé a znásilněné dívky na internet a od té doby čelila neustálé šikaně, výsměchu a obtěžování. V dubnu kvůli tomu spáchala sebevraždu. Policie nejdřív nikoho nezadržela. Po vlně protestů teď ale obvinila dva muže z šíření dětské pornografie. „Doufám, že to rodině poskytne aspoň nějakou útěchu,“ říká kanadský premiér Stephen Harper. 

V potrestání viníků doufají i rodiče 14leté Britky Hannah. Našli ji minulý pátek oběšenou v jejím dětském pokoji. I ona čelila šikaně na internetu. Na stránkách Ask.fm chtěla jen poradit, co má dělat, aby se zbavila ekzému. Jenže čelila urážkám a hanlivým komentářům. „Se světem není něco v pořádku, když můžou lidi tolikrát říkat někomu, aby se zabil, až to opravdu udělá,“ říká Hannin otec David. 

Web Ask.fm se sídlem v Lotyšsku po celém světě včetně Česka používá 65 milionů teenagerů. Nabízí možnost posílat anonymní zprávy. Teď se na něj snesla vlna kritiky od politiků a velkých inzerentů. Ask.fm se poté rozhodl pomoci s pátráním po uživatelích, kteří Hannu šikanovali. A i v Británii se rozpoutala kampaň za zpřísnění předpisů tak, aby se kyberšikana vymýtila. 

Facebooku zase v Itálii hrozí stíhání kvůli sebevraždě čtrnáctileté Caroliny. Ta se zabila kvůli šikaně na sociální síti poté, co dostala tisíce urážlivých vzkazů. Podle žalobce v severoitalské Novaře provozovatel nezasáhl, i když ho rodina upozornila. Správci profilu sice projevili lítost, bezpečnostní pravidla jsou ale podle nich dostatečná. 

KYBERŠIKANA

…je šikanování jedince pomocí internetu, mobilních telefonů či jiných informačních technologií. Většina obětí kyberšikany jsou děti mezi 13 a 17 lety.

Nejčastější projevy:

  • Zasílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv (e-mail, SMS, chat, ICQ, Skype)
  • Pořizování zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.)
  • Vytváření internetových stránek, které urážejí, pomlouvají nebo ponižují konkrétní osobu (blogy a jiné www stránky)
  • Zneužívání cizího účtu - krádež identity (e-mailového, diskuzního apod.)
  • Provokování a napadání uživatelů v diskuzních fórech, tapetování (chatovací místnosti apod.)
  • Odhalování cizích tajemství
  • Vydírání pomocí mobilního telefonu nebo internetu
  • Obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv nebo prozváněním

Zdroj: policie.cz

Kyberšikana v Událostech (zdroj: ČT24)