Taliban unesl v Afghánistánu poslankyni

Kábul – Ozbrojenci Talibanu unesli u Kábulu místní afghánskou poslankyni. Faríba Ahmadíová Kakárová cestovala se svými dětmi, když ji v provincii Ghazní přepadli útočníci. Za její osvobození údajně požadují propuštění čtyř vězněných bojovníků Talibanu. Jde o vůbec první případ, kdy ozbrojenci v zemi zajali poslankyni, informuje BBC.

Poslankyně Faríba Ahmadíová cestovala spolu se třemi dcerami, byly zrovna mimo hustě obydlené oblasti, když na ně zaútočili ozbrojenci Talibanu. Afghánské jednotky ve spolupráci s vojáky NATO sice dokázaly osvobodit tři dívky, poslankyni ale útočníci unesli a požadují za ni údajně propuštění čtyř přívrženců Talibanu. Drží ji na neznámém místě. 

Únos je jen dalším z řady incidentů proti ženám ve vysokých funkcích v Afghánistánu, poznamenala BBC. Například v červenci byla během cesty do práce zastřelena v provincii Hílmand vysoce postavená policistka. Minulý týden zase ozbrojenci zaútočili na afghánskou senátorku. Rúh Gúlová i její manžel útok v Ghazní přežili, jejich dcera ale přišla o život. 

Násilí proti ženám se v zemi, zdá se, stupňuje. Z Afghánistánu mají přitom už příští rok odejít zahraniční jednotky a bezpečnost v zemi pak budou zajišťovat pouze místní policisté a armáda. Především afghánské ženy se obávají, že po odchodu cizích jednotek bude Taliban omezovat svobodu žen.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)