Vědci našli v lesích Jižní Ameriky nového savce

Washington – Američtí vědci ohlásili výjimečný objev – v horských lesích Jižní Ameriky objevili nový druh savce. Jde o plachou mývalovitou šelmu. Přírodovědci jí dali jméno olinguito. Zvíře bylo známé už dřív, ale bylo chybně řazeno do jiných druhů.

„Objev olinguita nám ukazuje, že svět není dosud zcela prozkoumán, jeho nejzákladnější tajemství nejsou odhalena,“ řekl Kristofer Helgen z washingtonského vědeckého centra Smithsonian Institution, které objev oznámilo. „Tak trochu se skrýval přímo před našima očima,“ dodal Helgen.

Olinguito váží okolo jednoho kilogramu a pobývá v lesích Ekvádoru a Kolumbie. Živí se stromovými plody i menšími živočichy a vylézá především v noci, což dlouhá léta ztěžovalo jeho identifikaci. Podle vědců toto zvíře s hnědooranžovou huňatou srstí lidé znají už více než sto let, ale pletli si jej s jinými druhy zvířat. Jeden z olinguitů žil dokonce před časem ve washingtonské zoologické zahradě pod označením jiného druhu savce.

Olinguito
Zdroj: ISIFA/EPA/SMITHSONIAN

Zatímco nové druhy hmyzu či nižších forem živočichů vědci objevují poměrně často, u savců k tomu dospějí jednou za několik let. Mezi poslední objevy patří podvodní šelma z Madagaskaru či několik druhů krys z Indonésie. Na západní polokouli se však nepodařilo nový druh savce podle Helgena popsat již 35 let.

Olinguito
Zdroj: ČTK/AP/Smithsonian Institution, Mark Gurney

Než mohli prohlásit za nový druh olinguita, museli mu ve Washingtonu změřit lebku a prohlédnout zuby a kůži, aby ji porovnali s již popsanými druhy. Ve srovnání s mývalem a nejvíce příbuzným druhem olingo je nový savec menší, má jiný tvar lebky a jeho srst je hustší, uvedli výzkumníci. Po potvrzení objevu jej vědecky „pokřtili“ jako Bassaricyon neblina.

Olinguito mění učebnice zoologie (zdroj: ČT24)