Robot poprvé promluvil z kosmu. Kirobo popřál Zemi dobré ráno

Tokio – Poprvé v historii promluvil z vesmíru android. Japonský robot-astronaut Kirobo pozdravil obyvatele modré planety a následně parafrázoval slavná slova prvního Američana, který stanul na Měsíci – Neila Armstronga. „21. srpna 2013 učinil robot malý krůček k jasnější budoucnosti pro všechny,“ říká Kirobo na videozáznamu. Robot s lidskou tváří hovoří japonsky. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) by měl krátit čas astronautovi Koičimu Wakatovi.

Kirobo se stal prvním svého druhu na oběžné dráze. „Dobré ráno všem na Zemi. Tady je Kirobo. Jsem první mluvící robot astronaut. Těší mě,“ prohlásil japonsky android, který měří na výšku 34 centimetrů, váží zhruba kilogram a charakterizují ho velké oči a nápadné červené boty.

Záběry byly zveřejněny v rámci prezentace Tokia před zasedáním Mezinárodního olympijského výboru v Buenos Aires, který v sobotu rozhodne o pořadateli letní olympiády v roce 2020. Japonské metropoli konkurují Madrid a Istanbul.

Android Kirobo byl naprogramován tak, aby dokázal komunikovat v japonštině a uchovávat nahrávky svých rozhovorů s Koičim Wakatou, prvním japonským kosmonautem, který bude velet ISS.

Kirobo
Zdroj: ČTK/AP/Shizuo Kambayashi

Kirobo se vydal do vesmíru 4. srpna na palubě nákladní lodi, která vezla na Mezinárodní vesmírnou stanici 3,5 tuny nákladu. Robot-astronaut se má vrátit zpět na Zemi až v roce 2014.

Robot je součástí studie zaměřené na to, jak robotický společník může poskytnout citovou podporu lidem izolovaným od okolí po dlouhou dobu. „Kirobo si bude pamatovat Wakatovu tvář, takže ho pozná, až se sejdou ve vesmíru,“ podotkl jeho tvůrce Tomotaka Takahaši. „Přál bych si, aby tento robot fungoval jako prostředník mezi člověkem a strojem, člověkem a internetem a někdy dokonce mezi dvěma lidmi,“ dodal Takahaši.

Největším problémem podle něj bylo zajistit, aby byl android ve vesmíru skutečně funkční. Během víc než devíti měsíců byly na robotu provedeny desítky testů, kterými se zjišťovala jeho spolehlivost. Nakonec ale vše dopadlo dobře a Kirobo se mohl vydat na svou dlouhou experimentální cestu.