Kosovo po incidentech: Voliči v Mitrovici se podívají k urnám znovu

Priština – Srbský premiér Ivica Dačić se snažil přesvědčit Brusel o nutnosti opakování místních voleb v Kosovu. Volební komise už rozhodla, že lidé musejí k volebním urnám znovu ve třech střediscích v severní části Kosovské Mitrovice, kde průběh hlasování narušili srbští radikálové. K novému hlasování dojde 17. listopadu. Volby ve třech ze čtyř problematických srbských okresů na severu Kosova jsou ale zatím považovány za platné.

V závěru nedělních místních voleb v Kosovu vtrhli maskovaní srbští radikálové do několika volebních místností v severní, srbské části Kosovské Mitrovice a ve Zvečanu. Tyto dva okresy mají s Leposavičem a Zubin Potokem tvořit autonomní společenství srbských okresů. Útočníci při svém řádění poničili volební urny a napadali lidi, kteří chtěli hlasovat.

„Materiály ze čtyř severních okresů byly předány a komise zjistila, že ve třech volebních střediscích není co přepočítávat,“ citovala agentura Tanjug Rikala. Materiál z těchto středisek je podle něj zcela nepoužitelný. Rikalo zároveň připustil, že by se volby mohly konat znovu i na dalších místech jak v Mitrovici, tak v Leposaviči a Zvečanu. O tom se ale rozhodne až po otevření uren a zkontrolování stavu hlasovacích lístků.

Začíná se přepočítávat

Přepočítávání hlasů odevzdaných v ostatních volebních střediscích srbských okresů kromě tří problematických má začít dnes. Mělo by se tak stát za přítomnosti zástupců okresních volebních komisí a členů volebních výborů. Druhé kolo hlasování je pak stanoveno na 1. prosince.

Místní volby v Kosovu
Zdroj: Vedat Xhymshiti/ČTK/ZUMA

Komunální volby se probírají i v Bruselu

„Na schůzce se šéfkou diplomacie EU Catherine Ashtonovou a kosovským premiérem Hashimem Thaçim bude jedním z témat i zrušení voleb na severu Kosova, na všech místech, kde Srbové nemohli hlasovat a kde byli zastrašováni,“ řekl v úterý Dačić serveru telegraf.rs. Hlasování by se tam podle něj mělo opakovat, protože kvůli nízké účasti získali ve volbách navrch albánští voliči.

Na schůzku v Bruselu jako první dorazil Dačić, který začal jednat s Ashtonovou, následně se přidal i kosovský premiér, popsalo bělehradské rádio B92. Jednalo se již o 17. kolo rozhovorů mezi Bělehradem a Prištinou, jejichž cílem je normalizace vztahů mezi oběma zeměmi, a tématem jednání bylo kromě nedělních voleb i uzavření dohody o clech a otázky týkající se justice. Další schůzka se uskuteční v Bruselu 5. prosince.

Alexander Tolčinský, komentátor, Český rozhlas

„Na evropské úrovni se musí jednat, protože dohoda o volbách byla připravena za účasti Evropské unie. Jsou to první volby do kosovských samospráv, kterých se účastní obě strany – albánská i srbská. Garantem dohody jsou premiéři obou zemí.“

Podle pondělních údajů centrální volební komise se účast ve čtyřech problematických okresech na severu Kosova pohybovala od sedmi do třinácti procent - zato v jiných srbských okresech prý dosahovala 54 až 64 procent.

Alexander Tolčinský o jednání Srbska a Kosova v Bruselu (zdroj: ČT24)