Ukrajinci demonstrují, Tymošenková hladoví a její dcera se o ni bojí

Kyjev - Na Ukrajině pokračují další protestní demonstrace proti čtvrtečnímu rozhodnutí vlády pozastavit integraci s Evropskou unií a naopak posílit spolupráci s Ruskem. Dav demonstrantů se v centru Kyjeva znovu pokusil napadnout sídlo ukrajinské vlády, policie útočníky rozehnala slzným plynem. Před hlavní vládní budovou se shromáždilo asi tisíc lidí, z nichž část v centru Kyjeva nocovala. Vězněná expremiérka JulijaTymošenková zahájila na podporu asociační dohody hladovku. Ukrajinská opozice dnes také odeslala do parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mykoly Azarova a Evropská unie ostře kritizovala Moskvu za nevybíravý tlak, který na Kyjev vyvíjí.

Skupina demonstrantů se dnes v centru Kyjeva znovu pokusila napadnout sídlo ukrajinské vlády, které od nedělní mohutné opoziční demonstrace chrání silné policejní oddíly. Dav prorazil zátarasy před vchody do budovy, ale příslušníci zásahové jednotky odrazili útok obušky a slzným plynem. Premiér Azarov útočníkům vzkázal, že se jich nebojí a že na svém rozhodnutí zastavit sbližování s Evropou a rozšířit vztahy s Ruskem trvá. V rozhovoru pro ruská média naznačil, že demonstrace nejsou živelné, ale připravené ze zákulisí.

„Pokud se porušuje zákon, pak se rozhodně nebudeme chovat jako v roce 2004, kdy před našima očima rozpoutali pokus o svržení vlády,“ připomněl premiér ruským novinářům „oranžovou revoluci“ z roku 2004, která anulovala výsledky prezidentských voleb a vynesla k moci Juliji Tymošenkovou.

Právě ta dnes na podporu ukrajinského podpisu asociační smlouvy i snažení svých kolegů z opozice zahájila hladovku. „Na znamení jednoty s vámi vyhlašuji neomezenou hladovku s požadavkem, aby Janukovyč podepsal asociační dohodu,“ uvedla Tymošenková v poselství, které večer přečetl její obhájce Serhij Vlasenko tisícům demonstrantů v Kyjevě. Tymošenková držela tři týdny hladovku už minulý rok na přelomu října a listopadu. Protestovala tak proti podle ní zfalšovaným výsledkům říjnových voleb, ve kterých vyhrála Janukovyčova Strana regionů.

Jevgenija Tymošenková v deníku Bild
Zdroj: ČT24

Pomozte mámě, nebo umře, prosí dcera Tymošenkové kancléřku Merkelovou

Dcera vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové Jevgenija požádala Německo o pomoc pro svou nemocnou matku. Pokud se vůdkyně ukrajinské opozice nedostane z vězení, tak podle své dcery zemře. „Myslím, že Německo je pro mou matku poslední šancí. Kancléřka Merkelová to nesmí vzdát. Pokud moje matka brzy nevyjde na svobodu, zemře,“ řekla německému deníku Bild dcera ukrajinské političky. Ta byla předloni odsouzena k sedmiletému vězení za překročení pravomocí a léčí si nemocnou páteř v charkovské nemocnici. Dlouhodobě usiluje o to, aby se na léčení mohla přesunout do Německa, které s jejím přijetím souhlasí. Ukrajinský parlament ale příslušný zákon nedávno opakovaně zamítl.

Právě propuštění Tymošenkové označovala Evropská unie za hlavní podmínku pro podpis asociační smlouvy s Ukrajinou. Kyjev ale minulý týden oznámil, že pozastavuje přípravu k uzavření této dohody, která měla být podepsána tento týden v litevském Vilniusu. Krok vlády premiéra Mykoly Azarova vyvolal šok a protesty ukrajinské opozice a zklamání a údiv špiček EU. Jevgenija Tymošenková přesto věří, že se tento týden EU podaří asociační dohodu s Ukrajinou podepsat, a vyzvala Berlín, aby v této věci vyvinul na Kyjev tlak. „Dostali jsme se tak daleko, že se v příštích dnech musí podařit smlouvu uzavřít. Německo v tom hraje rozhodující roli,“ soudí dcera Tymošenkové.

Demonstruje se i v cizině

Prakticky permanentní demonstrace zorganizovala ukrajinská opozice nejen v Kyjevě, ale i v jiných městech, zejména na západě země. Proti zastavení integračního procesu protestují tisíce lidí ve Lvově, v Těrnopilu a Ivano-Frankivsku. V ruskojazyčných oblastech na jihu a východě Ukrajiny naopak zastupitelé či přímo soudy protivládní protesty zakazují. Policie rozehnala opoziční pochod v Oděse, zákaz demonstrací až do konce roku platí v Mykolaivě a Kremečuku. Demonstrace za evropskou integraci Ukrajiny se konaly i v řadě evropských měst a v zámoří. V centru Prahy se na Václavském náměstí sešlo kolem dvaceti lidí, mezi nimi i manžel vězněné expremiérky Oleksandr Tymošenko, který loni v Česku získal azyl.

Proevropská demonstrace v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Kravchenko

V neděli manifestovaly v Kyjevě „za evropskou Ukrajinu“ desetitisíce lidí. Část demonstrantů napadla u sídla vlády hlídkující policisty kameny a láhvemi se zápalnou směsí. Policie odpověděla obušky a slzným plynem. Demonstrace byly v neděli hlášeny kromě Kyjeva i ze Lvova, Charkova, Užhorodu, Dněpropetrovska, Doněcka a dalších ukrajinských měst.

Ukrajinská opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Ukrajinská opozice dnes odeslala do parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Azarova kvůli jejímu postoji k evropské integraci. Kabinet podle opozičních poslanců sabotuje vládní program, jehož cílem je sblížení s Evropou. Nejbližší schůze jednokomorového ukrajinského parlamentu se uskuteční 3. prosince. Návrh předložily poslanecké kluby opozičních stran Vlast, UDAR a Svoboda, které stojí v čele protivládního odporu jak ve sněmovně, tak i v ulicích ukrajinských měst. Ukrajinská média nedávají opozičnímu kroku příliš nadějí na úspěch. 

EU kritizuje Moskvu za tlak na Kyjev

Evropská unie v neobvykle tvrdě formulovaném prohlášení dnes vyjádřila Moskvě ostrý nesouhlas s nevybíravým tlakem na Ukrajinu, který koncem minulého týdne vyústil v odvolání ukrajinského podpisu pod připravovanou smlouvou o přidružení k Evropské unii. José Barroso a Herman Van Rompuy „rozhodně odmítají ruské stanovisko a ruský postup“. Oba politici ale věří, že „ani při vědomí silného tlaku na Ukrajinu krátkodobé úvahy nepřeváží nad dlouhodobými výhodami, které by partnerství přineslo“. Evropská nabídka na podpis asociační dohody a související dohody o volném obchodu jsou podle bruselské exekutivy stále na stole.

Ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara dnes potvrdil dřívější informace o tom, že prezident Viktor Janukovyč stále počítá s účastí na summitu ve Vilniusu, kde měl koncem tohoto týdne asociační smlouvu podepsat. I když se podpis neuskuteční, „zájem Ukrajiny o integraci trvá,“ řekl Kožara.

Vydáno pod