Demonstrace v Kyjevě: Padl Lenin, opozice podezřelá z pokusu o převrat

Kyjev – Statisíce Ukrajinců protestují v Kyjevě proti vládě a prezidentu Viktoru Janukovyčovi. Organizátoři hovoří až o milionu protestujících, kteří požadují návrat ke sbližovacímu procesu s Evropskou unií. Demonstranti odmítající příklon k Rusku už strhli sochu Lenina v centru metropole. Ukrajinská bezpečnostní služba mezitím oznámila, že některé opoziční předáky podezřívá z pokusu chopit se moci. Opozice vzápětí varovala vládu před vyhlášením výjimečného stavu. Protesty stoupenců ukrajinské opozice se konají i v zahraničí. V centru Prahy vyšly do ulic asi dvě stovky lidí.

Na demonstraci, která se konala v Kyjevě před týdnem, přišlo 350 tisíc lidí. A statisíce protestujících se pohybují v ukrajinské metropoli i nyní. Účast každopádně splnila očekávání vůdců opozice. Vězněná expremiérka Julija Tymošenková už vyzvala v dopise prezidenta Janukovyče k demisi. „Naším cílem je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta,“ přečetla Jevgenija Tymošenková z matčina poselství nedozírnému moři jejích stoupenců (více o osudu Tymošenkové zde).

Demonstrace v Kyjevě z ptačí perspektivy - zdroj: Radio Free Europe

Leninova socha přišla o hlavu

Rozlícený dav pozdě odpoledne strhl sochu vůdce bolševické revoluce v Rusku Vladimira Iljiče Lenina, které poté urazil hlavu. Trosky sochy navíc lidé za skandování „Sláva Ukrajině“ rozbili pomocí kladiv. Socha na Besarabském náměstí měla symbolický význam, protože zdůrazňovala společnou historii s Ruskem. Ukrajinští nacionalisté existenci Leninovy sochy v minulosti opakovaně kritizovali. Již v roce 2009 ji neznámí útočníci poničili.

„Ukrajinská opozice řekla, že svržení památníku Lenina byla předem zamýšlená provokace, se kterou nemá nic společného a kterou se pouze vláda prezidenta Janukovyče snaží vyprovokovat nějaké násilí v ulicích, aby mohla tvrdě zasáhnout proti demonstrantům. Vláda to ale odmítá,“ prohlásil Pazderka.

PODÍVEJTE SE, jak demonstranti rozbíjejí Leninovu sochu

V rukách demonstrantů jsou ukrajinské prapory i vlajky Evropské unie, objevují se rudo-černé prapory ukrajinských nacionalistů a symbolika různých opozičních stran. Ukrajinci sice nestojí proti Janukovyčovi jako jeden muž, stoupenců prezidenta se ale dnes v Kyjevě sešlo jen několik stovek.

Josef Pazderka, zpravodaj ČT

„Podle našich informací se v centru Kyjeva sešlo kolem 200 až 300 tisíc lidí. Aktivisté ale bojují s mrazem a zůstává dál nejasné, co protesty přinesou. Opozice žádá konec vlády a vypsání předčasných voleb. To vláda s prezidentem odmítají. Vláda se evidentně rozhodla tuto krizi takzvaně vysedět a nijak nereagovat.“

Z dopisu Julie Tymošenkové

„Nyní máme na výběr mezi zkorumpovanou diktaturou a návratem domů, do Evropy. Nebezpečí našeho návratu do středověké diktatury je mnohem větší. Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií nikdy nepodepíše, rozhodl se připojit ke klubu diktátorů.“

Opozice vyzvala k blokádě vládní čtvrti

Jeden z opozičních předáků, boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu. Toto je rozhodující okamžik, kdy se tady shromáždili všichni Ukrajinci, kteří nechtějí žít v zemi, kde vládne korupce a není spravedlnost,„ prohlásil. “Budeme bojovat a věříme, že vyhrajeme," dodal.

Další z čelných představitelů opozice Arsenij Jaceňuk, předák strany Tymošenkové Vlast, pak vyzval demonstranty, aby zablokovali celou vládní čtvrť Kyjeva, kde se nacházejí úřady vlády, prezidenta i parlamentu. „Z důvěryhodných zdrojů máme informace, že se prezident pokusí vyhlásit stanné právo,“ konstatoval Jaceňuk.

Série protivládních demonstrací propukla v metropoli i v dalších ukrajinských městech poté, co prezident Janukovyč koncem listopadu odmítl podepsat připravenou asociační dohodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií (více o summitu ve Vilniusu zde).

Janukovyč navíc od zavržení evropské dohody podniká vlastní kroky. V pátek ho v Soči přijal Vladimir Putin. Obě vlády nyní popírají, že by prezidenti domlouvali partnerství s rysy Sovětského svazu. Další jednání ale plánují už na 17. prosince. „Jestliže prezident Viktor Janukovyč zaprodá zemi Rusku, zažije dosud nevídanou vlnu lidového hněvu,“ varoval na sobotním shromáždění Jaceňuk.

Brusel vyzval Janukovyče k dialogu s opozicí

Předseda Evropské komise José Barroso dnes kvůli událostem na Ukrajině telefonicky hovořil s Janukovyčem. Údajně nabádal prezidenta k dialogu s opozicí v zájmu nalezení východiska z napjaté situace, k respektování občanských svobod a k maximální zdrženlivosti. Sdělil také, že nadcházející týden přijede do Kyjeva šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, aby pomohla dospět k řešení. Barroso rovněž připomněl, že EU má nadále zájem podepsat s Ukrajinou dohodu o přidružení a volném obchodu.

Dějištěm dnešních demonstrací se nestal jen Kyjev, do ulic vyšli lidé mimo jiné ve Lvově či v Dněpropetrovsku, rodišti Tymošenkové. Protesty stoupenců ukrajinské opozice se konají také v zahraničí.

Demonstrace se nevyhnuly ani Praze

Podpořit ukrajinské demonstranty v Kyjevě přišli do centra Prahy jejich krajané. Průvod více než dvou set lidí vyrazil krátce po jedné hodině od řecko-katolického chrámu sv. Klimenta centrem Prahy přes Staroměstské náměstí k Rudolfinu.

Na Mánesově mostě dav, v němž byli mladí lidé, staří i celé rodiny, vytvořil živý řetěz. U nedalekého Památníku druhého odboje na Klárově se Ukrajinci pomodlili a zpívali národní písně. „Neděláme to jen tady v Praze. Je to všude po světě, v Americe, Kanadě i v Evropě. Protestujeme proti současné ukrajinské vládě,“ uvedl regionální ukrajinský politik Bohdan Kostiv, který více než dvouhodinovou akci uspořádal.

Manžel vězněné expremiérky Oleksandr Tymošenko:

"Dnes jsme poněkolikáté přišli na akci, abychom podrželi Ukrajinu, Kyjev a mnoho lidí na náměstí Nezávislosti, kterým je tam zima. Jsme na ně hrdí. Jsme hrdí nejenom za Ukrajinu, ale i za to, že jsme Ukrajinci."

Demonstranti nesouhlasí s vládou premiéra Mykoly Azarova a prezidenta Viktora Janukovyče. Od pátku zároveň sbírají podpisy pro petici, v níž požadují odstoupení ukrajinského velvyslance v Praze, který prý špatně plní svou funkci a nedostatečně informuje ukrajinské občany žijící v ČR o aktuálním dění v jejich vlasti.

Vydáno pod