USA si připomínají rok od tragédie v Newtownu

Washington - Spojené státy neudělaly dost pro to, aby se země a její obyvatelé stali bezpečnějšími před útoky ozbrojenců. Při příležitosti prvního výročí masakru na základní škole ve městě Newtown v americkém státě Connecticut to v rozhlasovém projevu řekl prezident Barack Obama. Amerika by podle něj měla lépe kontrolovat prodej střelných zbraní a víc pečovat o psychicky nemocné občany.

Loni v prosinci zastřelil dvacetiletý Adam Lanza ve škole v Newtownu 20 dětí a šest dospělých. Pak se sám zastřeli. Doma zabil i svou matku. Masakr, který byl druhou nejtragičtější střelbou v historii amerických škol, otřásl celou Amerikou.

„Musíme udělat víc proto, aby se zbraně tak snadno nedostávaly do rukou nebezpečných lidí. Musíme udělat víc pro péči o nemocné duše,“ prohlásil Obama.

Jeho projev byl natočen předem, takže se v něm šéf Bílého domu nevyslovil k pátečnímu incidentu na střední škole v Coloradu. Student tam postřelil nejméně dva své spolužáky a sám se pak zabil. (více ZDE)

Výročí střelby na škole Sandy Hook v Newtownu
Zdroj: ČTK/AP/Jessica Hill, File

Barrack Obama:

„Jako národ nemůžeme zastavit každý akt násilí. Nemůžeme vyléčit každou problémovou mysl. Ale pokud chceme žít v zemi, kde můžeme v klidu chodit do práce, posílat děti do školy a chodit po ulicích s pocitem bezpečí, musíme to zkoušet dál. A já věřím, že společně to dokážeme.“

„Musíme brát v úvahu, že skutečná změna nepřijde z Washingtonu. Přijde jako vždy od vás, od Američanů.“

Newtown obnovil debatu o zbraních i psychických potížích

Ozbrojené incidenty v amerických školách, ale i v kinech, vojenských objektech, vysokoškolských areálech nebo nákupních střediscích, vyvolávají stále silnější výzvy k zavedení přísnější kontroly oběhu palných zbraní. Návrh příslušného zákona ale letos Senátem neprošel. Oponenti argumentovali, že Američané mají ústavní právo na sebeobranu. Na úrovni jednotlivých států se sice přísnější kontrolu zbraní prosadit podařilo, ale opatření nejsou příliš účinná.

Newtown už dávno není jen město, stalo se z něj celoamerické hnutí s řadou kampaní. Kongres sice za celý rok nedokázal prodej zbraní zpřísnit, o to víc se činí jednotlivé státy a přístup omezují.

Před desítkami let padlo v Americe tabu a začalo se otevřeně mluvit o rakovině. Newtown udělal to stejně s duševními nemocemi - najednou už se neřeší jen šeptem. „Když pacient odmítne léčbu, tak říkáme: 'Tak přijďte, až budete chtít.' S tím musíme přestat. Musíme mít víc zodpovědnosti,“ žádá předsedkyně Národní rady pro behaviorální zdraví Linda Rosenbergerová.

Výročí střelby na škole Sandy Hook v Newtownu
Zdroj: Nicolaus Czarnecki/ČTK/ZUMA

Řada obyvatel Newtownu v době výročí raději odjela z města. Chtěla se vyhnout pozornosti novinářů a nepřipomínat si tragédii, při které přišli o své děti, partnery a přátele. „Nevím, jestli lidi v ČR znají Leonarda Cohena, ale má jednu písničku o tom, jak ve všem je nějaká prasklina a tou se dovnitř dostane světlo. Takže jako společenství jsme nalomení, a to se nedá jen tak uzdravit nebo opravit. Ale je to cesta, jak se dovnitř a ven dostane světlo,“ říká reverend Matthew Crebbin, který se už rok pokouší o nemožné - pomoci pozůstalým.

Newtown si připomíná smutné výročí (zdroj: ČT24)