Brazílie o azylu pro Snowdena neuvažuje

Brasília - Brazílie neuvažuje o tom, že by poskytla azyl bývalému spolupracovníkovi americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwardu Snowdenovi. Třicetiletý Američan, který začal na jaře vyzrazovat informace o americkém programu špehování telefonické a internetové komunikace ve světě, dnes Brazílii slíbil více informací, pokud mu poskytne trvalý politický azyl. Snowden, jehož Američané hledají, se nyní ukrývá v Rusku, které mu však udělilo azyl pouze dočasný.

Podle dnešního prohlášení brazilského ministerstva zahraničí nedostala tamní vláda od Snowdena žádnou oficiální žádost o azyl. Bez ní nebude o udělení azylu uvažovat bez ohledu na jakoukoli jeho nabídku.

Snowden v otevřeném dopise Brazilcům uvedl, že na něj velmi zapůsobilo, jak tvrdě brazilská vláda kritizovala počínání NSA. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová dokonce zrušila říjnový termín státní návštěvy USA kvůli zprávám o sledování její komunikace americkou tajnou službou.

Zpráva o špionážní činnosti NSA vůči Brazílii byla kromě jiného předmětem jednání brazilských senátorů, kteří požádali o Snowdenovu pomoc při dalším objasňování této činnosti.

„Vyjádřil jsem svou připravenost pomoci, kde to je vhodné a legální. Ale bohužel americká vláda tvrdě pracuje na tom, abych to nemohl dělat. Dokud mi nějaká země nezaručí trvalý politický azyl, vláda USA bude dál omezovat mé vyjadřování,“ uvedl Snowden v dopise.

Včerejší rozhodnutí amerického federálního soudu znamenalo dílčí vítězství pro Edwarda Snowdena, když označil masivní shromažďování informací o telefonních hovorech za „zřejmě protiústavní“. „Nedokážu si představit nevybíravější a svévolnější porušení práva, než je toto systematické sbírání a uchovávání osobních údajů prakticky o každém občanovi,“ napsal soudce ve svém verdiktu. (více ZDE)

Snowden nyní žije v Rusku, které mu po několikatýdenním pobytu v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo poskytlo dočasný azyl. Spojené státy se snaží o jeho vydání zpět do země, kde je obviněn mimo jiné ze špionáže či neoprávněného vyzrazení utajovaných informací. Hrozí mu za to roky za mřížemi. Ve Spojených státech se ale v poslední době začíná diskutovat i o dalším řešení - nabídnout Snowdenovi milost za vrácení všech získaných materiálů.

Vydáno pod