Jiná zoo a jiný Marius. V Dánsku chtějí utratit další zdravou žirafu

Kodaň - Je to jen pár dní, co se v médiích objevila zpráva o tom, jak kodaňská zoologická zahrada utratila zdravého žirafího samečka. A další podobný případ je zřejmě na obzoru. Zoo v západním Dánsku oznámila, že má v péči sedmiletého samce „nevhodného pro chov“. Paradoxně se jmenuje rovněž Marius. Jestli zoo utratí zvíře veřejně, zatím zvažuje. Píše o tom britský The Telegraph.

Žirafí sameček Marius byl popraven v Kodani v neděli i přes odpor milovníků zvířat na celém světě. Nepomohly desetitisíce podpisů pod peticemi ani všemožné výzvy na sociálních sítích. Nyní připravuje jiná dánská zoo Jyllands Park v Jutsku na západě země stejný osud pro Mariova jmenovce.

Důvod je prostý – zoo získá s největší pravděpodobností do své péče novou žirafí samici a v současné době tu žije i další samec Elmer. „Nemůžeme mít dva samce a jednu samici. Probíhaly by boje,“ konstatovala chovatelka Janni Lojtved Poulsenová.

Podle chovatelky je šance, že by se pro žirafu mohlo najít jiné místo k životu, velmi nízká. Stejně jako jeho jmenovec v Kodani je nyní Marius považován za nevhodného pro chov. „Pokud koordinátor chovatelského programu rozhodne, že má být utracen, tak to uděláme,“ uvedla Poulsenová.

Dánské zoologické zahrady prý zabíjejí nadbytečná zvířata řadu let. Ani vlna protestů, které se zvedly po smrti prvního Maria, zoo neodradí. „Na mnoha místech v zahraničí, kde se to nedělá, žijí zvířata v nuzných podmínkách. Nemyslíme si, že to je v pořádku,“ dodala chovatelka.

Vedení kodaňské zoo obdrželo po zabití samečka stovky výhrůžek. Petice žádají, aby ředitel přišel o místo. Žirafu utratili přímo před zraky návštěvníků zoo a maso pak dali šelmám. Vedení zoologické zahrady utracení zvířete vysvětlilo tak, že chtělo zabránit příbuzenskému křížení zvířat. Doporučila mu to Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA).

Zoo navíc zdůraznila, že svá zvířata neprodává. Reagovala tak na tvrzení dánského podnikatele Clause Hjelmbacka, že našel americkou miliardářku z Beverly Hills, která chtěla žirafí mládě koupit. O samečka měly prý zájem i jiné zoologické zahrady. Řadě zoologů přijde rozhodnutí zahrady scestné.

Vydáno pod