Prezidentský palác v Mogadišu znovu terčem islamistů

Mogadišo - Islámští radikálové zaútočili na prezidentský palác v somálské metropoli Mogadišu. Jejich snahou bylo proniknout dovnitř, strážci uhájili palác jen s pomocí střelby. Prezident Hassan Sheikh Mohamoud vyvázl bez zranění, ale řekl, že na místě je několik mrtvých. Prezidentský palác hlídaný početnou stráží je sídlem nejen prezidenta, ale také premiéra a předsedy parlamentu. Somálské hlavní město se dlouhodobě potýká s útoky extremistické organizace Šabáb.

Hnutí Šabáb se k útoku přihlásilo, ještě když palba pokračovala. Armádní generál Dahir Aden Indha Qarshe sdělil agentuře Reuters, že boj pokračuje v sídle mírových jednotek Africké unie v sousedství paláce. „Do areálu paláce se dostalo auto naložené výbušninami. Odpálili je a za ním pak přijelo několik aut milicí Šabáb s ozbrojenými muži. V paláci pokračuje palba,“ řekl Qarshe.

Mluvčí milicí řekl agentuře AFP, že za útokem je Šabáb a že boje pokračují. „Náš oddíl zaútočil na tak zvaný prezidentský palác, aby zatkl nebo zabil ty, kdo jsou uvnitř. Boje pokračují,“ sdělil mluvčí. Mohamoud telefonoval zástupci OSN pro země Afrického rohu Nicku Kayovi. „Řekl mi, že nebyl raněn. Útok na sídlo byl prý zmařen, ale několik lidí při něm zemřelo,“ sdělil Key.

Šabáb v Somálsku působí mnoho let. Hlásí se k teroristické síti al-Káida a Somálsku v boji proti nim pomáhá Africká unie. Její jednotky sice bojovníky Šabábu vytlačily ze somálského hlavního města už v roce 2011, islamistům se přesto v Mogadišu od té doby podařilo odpálit několik náloží u vládních budov a sídel zahraničních misí.

V USA je hnutí Šabáb na seznamu teroristických organizací. Tato skupina má na kontě také loňský krvavý útok na nákupní středisko v keňském hlavním městě Nairobi, při němž zahynulo 67 lidí. Šlo o odvetu za keňskou účast na africké vojenské misi v Somálsku.