Rada Evropy trestá: Rusko si do konce roku nezahlasuje

Štrasburk – V reakci na ruskou anexi Krymu zbavilo dnes Parlamentní shromáždění Rady Evropy do konce roku Rusko hlasovacích práv. Ruská delegace se v reakci rozhodla, že se nebude diskusí na shromáždění zúčastňovat. Členy shromáždění je 318 poslanců ze 47 členských zemí Rady Evropy, mezi nimi 18 ruských zastupitelů.

Návrh na pozastavení hlasovacího práva Rusů podalo více než 50 poslanců z řady zemí, mezi nimiž byli i zástupci české TOP 09 a Starostů. „Poslali jsme jasný vzkaz ruskému agresorovi, že hrubé porušování mezinárodního práva nezůstane bez odpovědi. Rada Evropy zvolila dokonce tvrdší postup než Evropská unie, což vyvolává oprávněné otázky, zda je Unie dostatečně schopna hájit mír a mezinárodní právo v Evropě,“ komentoval rozhodnutí poslanec Stanislav Polčák.

Již ve středu shromáždění v rezoluci důrazně odsoudilo ruskou anexi Krymu. Text možná obsahuje nejostřejší formulace, jaké orgán Rady Evropy kdy schválil, ruská parlamentní delegace naopak dokument označila za „nejostudnější rezoluci v dějinách Rady Evropy“.

Dnešní návrh, aby bylo Rusko do konce roku zbaveno hlasovacích práv, podpořilo 92 hlasů, proti jich bylo 74 a 19 se hlasování zdrželo. Středeční rezoluci podpořilo 154 poslanců, 26 jich bylo proti.

„Ani jediný argument, k němuž se Rusko uchyluje ve snaze ospravedlnit své akce, neodpovídá skutečnosti,“ píše se v rezoluci, podle níž je invaze na Krym a jeho následné připojení k Rusku jasným narušením mezinárodního práva a Charty OSN. Dokument odsuzuje také projevy separatismu, které ohrožují územní celistvost Ukrajiny a fungování jejích demokratických institucí.