V Coloradu mohou lidé koupit marihuanu už i z automatu

Denver – Americký stát Colorado postoupil na další stupeň v liberalizaci měkkých drog. V městečku Eagle-Vail byl představen první automat na marihuanu. Přístroj nabídne nejen samotnou drogu, ale různé gastronomické produkty. Pro neoprávněné zájemce ale nejde o příležitost, jak bez kontroly skupovat oblíbené kuřivo. Automat je totiž vybaven speciální čtečkou na čipy, které mají prokázat věk zákazníka.

Zeleně zbarvený přístroj se na první pohled nijak neliší od běžných nápojových či svačinových automatů. Autorská firma jej nazvala ZaZZZ, oficiálně je zatím určen pacientům pro získání lékařské marihuany. V budoucnu se mají nové automaty objevit v licencovaných obchodech. Zástupci firmy Tranzbyte se ostatně netají tím, že jde o jednoduchý podnikatelský počin, jak prodej lékařské marihuany posílit.

Klíčem k udržení kontroverzního počinu „na uzdě“ je zabudovaná technologie, které je po přiložení karty schopná načíst biometrické údaje a zkontrolovat tak například věk. Případnému zneužití má zabránit i systém kamer, který dokáže vyhodnotit, zda je daný člověk skutečně držitelem karty. O fungování automatu „nové generace“ se mohou lidé už nyní přesvědčit v obchodě s rostlinnými produkty ve třítisícovém Eagle-Veinu.

Konopí
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Podobné automaty již fungují v státě Kalifornie. Na rozdíl od těch ze severu jsou však umístněny za prodejními přihrádkami. V Coloradu budou automaty přímo v prodejně a lidé tak nebudou muset čekat na nákup konopí ve frontách.

V současné době povoluje prodej marihuany pro lékařské účely 20 amerických států. Volný prodej jako první zavedli právě v Coloradu a Washingtonu. V obou státech souhlasili s legalizací marihuany lidé v referendu. Obyvatelé Colorada si mohou v licencovaných obchodech koupit 28 gramů, obyvatelé jiných států čtvrtinu tohoto množství. Na federální úrovni je droga dál zakázaná, více než polovina Američanů ale žádá opak. Příznivci marihuany na Aljašce už získali potřebný počet podpisů nutných pro vypsání referenda o legalizaci rekreačního užívání této lehké drogy.