Psycholog: Pistoriusovy slzy jsou pravé, jeho obhajobě se ale hodí

Praha - Jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius se u soudu, kde čelí obvinění z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové, několikrát zhroutil, v jeho očích jsou často vidět slzy. Žalobce mu řekl, že jeho slzy jsou falešné, Pistorius naopak tvrdí, že výslech v něm vyvolává bolestné vzpomínky. „Obě ty verze jsou možné a nejpravděpodobnější bude kombinace obou,“ zhodnotil vedoucí psycholog Policie ČR Vladimír Voska.

V zájmu Oscara Pistoriuse je podle Vozky volit takovou obhajobu, která bude vzbuzovat dojem neúmyslného činu. „Na druhou stranu je Pistorius osobnost emocionální, impulzivní a řekl bych trochu nezralá. Takže ty slzy jsou pravé, jde o poměr toho, nakolik to prožívá a nakolik je to strategie,“ poukázal Voska.

„Soud bude rozhodovat na základě důkazů, ne na základě toho, jak se Pistorius chová u soudu,“ poukázal Voska s tím, že u obžalovaných je běžné, že se snaží působit na emoce poroty. Na výši trestu může mít spíše vliv psychické rozpoložení v době spáchání činu. „Ten afekt může mít vliv na výši trestu, ale ne příliš velký,“ myslí si Voska.

Včera státní zástupce po pěti dnech skončil s ostrým křížovým výslechem atleta. Na dnešek obhajoba předvolala dalšího ze svých svědků. Obžaloba tvrdí, že Pistorius zabil Reevu úmyslně. Hrozí mu za to 25 let vězení. Sportovec tvrdí, že si přítelkyni spletl se zlodějem a chtěl ji chránit.

Psycholog: Pistoriusovy slzy jsou pravé, zároveň se hodí jeho obhajobě (zdroj: ČT24)