Fiskální pakt: ANEO a KČ jsou pro, ČSNS s ním nesouhlasí

Praha - Česká republika udělala dobře, když přijala smlouvu o rozpočtové odpovědnosti - čili tzv. fiskální pakt. Tento názor sdílí jak lídr kandidátky ANEO (Aktiv nezávislých občanů) Václav Prokůpek, tak Václav Srb, jenž vede kandidátní listinu KČ (Koruna Česká). Naopak proti rozhodnutí vlády je Michal Klusáček, představitel ČSNS (Česká strana národně sociální). Všichni tři diskutovali v pořadu Události, komentáře. Lídři stran, které se ucházejí o křesla v EP, přicházejí do studia podle jejich pořadových čísel, a to sestupně, vždy po třech.

Předvolební debata: ANEO, ČSNS a KČ (zdroj: ČT24)

Jak hodnotíte přijetí fiskálního paktu?

  • Václav Prokůpek (ANEO) - "Byl to dobrý krok, ale sám o sobě nestačí, musíme se dostat na perspektivní trhy zemí BRICu. To fiskální pakt neovlivní, nápad to ale byl bezpochyby dobrý."
  • Michal Klusáček (ČSNS) - "Fiskální pakt byla chyba. Česká vláda by neměla přesouvat jakoukoliv moc na Evropskou unii. Nezískali jsme žádnou moc, ale předali jsme ji arbitrovi, kterému se budeme zodpovídat."
  • Václav Srb (KČ) - „Z ekonomického hlediska je určitě dobré, že ho vláda přijala. Je to vyjádření určité ekonomické politiky státu, která ne vždy koreluje s principy filozofickými, politickými či ideologickými. Ale v tomto případě ano.“

Lídři stran se v debatě shodli na tom, že postoj české vlády vůči Číně a Tibetu je pragmatický. Nejsou však zajedno v přístupu k problému. Zatímco Václav Srb (KČ) výroky Lubomíra Zaorálka chápe z ekonomického hlediska, odsuzuje je z pohledu morálního. Michal Klusáček (ČSNS) zase tvrdí, že česká vláda se těmito prohlášeními vměšuje do vnitřních záležitostí Číny a lidská práva jsou podle něj porušována všude na světě. Václav Prokůpek (ANEO) je toho názoru, že je dobře, že se vláda snaží dostávat české exportéry na perspektivní trhy.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v pátek 23. a v sobotu 24. května.

Vydáno pod