První máj po turecku: stovka zraněných, na 150 zadržených

Istanbul – Nejméně 90 zraněných si vyžádaly dnešní prvomájové střety mezi tureckou policií a demonstranty v Istanbulu. Proti stovkám protestujících, kteří se i přes zákaz úřadů chtěli dostat na Taksimské náměstí, zasáhla policie vodními děly a slzným plynem; 142 demonstrantů bylo zadrženo. Právě na Taksimském náměstí loni odstartovaly masové protivládní protesty.

Místní úřady s odvoláním na údajné bezpečnostní hrozby uzavřely dnes část městské hromadné dopravy, do ulic nasadily tisíce policistů a zablokovaly přístupy na známé istanbulské náměstí, kde se vždy v minulosti a tradičně také o prvomájovém svátku konaly protesty odborů. Demonstranti, z nichž někteří házeli kameny, se pokoušeli dostat přes kordony těžkooděnců, ti je ale zastavili.

Prvomájovou demonstraci v Istanbulu rozehnala policie
Zdroj: ČTK/AP/Emrah Gurel

Centrum města se změnilo v opevněný tábor, kde na bezpečnost dohlíželo až 40 000 policistů. Premiér Recep Tayyip Erdogan minulý týden varoval demonstranty, aby se nesnažili „zaplnit Taksim“. Vláda naznačila, že by se jejich shromáždění mělo konat někde na předměstí Istanbulu, odbory to ale odmítly.

Při prvomájové demonstraci v roce 1977 došlo na tomto náměstí ke střetům, které si vyžádaly životy 34 lidí a stovky zraněných. Do davu tehdy stříleli neznámí útočníci, které se nepodařilo vypátrat. Taksim pak byl po 32 let, až do roku 2010, pro prvomájové akce uzavřen. Loni však byl zákaz obnoven a na náměstí kvůli tomu na prvního máje opět došlo ke střetům. Zhruba měsíc poté propukly nepokoje kolem parku Gezi a postupně protivládní protesty zachvátily celou zem. Zahynulo při nich osm lidí.

Turecká policie zasáhla proti demonstrantům v Istanbulu
Zdroj: Depo Photos/ČTK/ABACA