Rusko zavedlo odvetné sankce vůči USA a Kanadě

Moskva - Rusko uvalilo sankce na nejmenované představitele Spojených států a Kanady jako odvetu za opatření, které tyto země uplatňují vůči Moskvě. Uvedl to mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Podle agentury Reuters budou mít vybraní jedinci zákaz vstupu na ruské území. Konkrétní jména však ministerstvo veřejně uvádět nehodlá. Příští pondělí by pak měli další sankce vůči Rusku schválit ministři zahraničí EU – tentokrát mají být zaměřené na firmy.

Kvůli anexi Krymu a neochotě přispět ke zmírnění napětí na Ukrajině sáhly USA a Kanada již ke dvěma vlnám sankcí, které postihly přes dvě desítky předních ruských činitelů a některé významné společnosti. Obě země Rusům zmrazily majetek a vybraným osobám zakázaly poskytovat víza. 

Moskva nyní odpovídá na sankce již podruhé a o nespecifikovaný počet osob rozšiřuje dosavadní seznam devíti Američanů a 13 Kanaďanů, kteří mají zákaz vstupu na ruské území. „K sankcím obecně nesaháme, ale nepřátelský postup nás nutí k odpovědi. Nejnovější sankce Washingtonu a Ottawy nejsou výjimkou,“ uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič. Konkrétní jména podle něj nebude úřad zveřejňovat, adresáti sankcí se o nich však prý včas dozvědí. 

Na dosavadním seznamu představitelů USA a Kanady, kteří mají zákaz vstupu do Ruska, jsou například předsedové dolních komor obou parlamentů John Boehner a Andrew Scheer a další významní politici či poradci prezidenta Baracka Obamy.

Sankce EU mají mířit proti firmám

Ministři zahraničí Evropské unie by měli v pondělí schválit rozšíření právního zdůvodnění evropských sankcí kvůli ruské okupaci Krymu. Potvrdit by tak měli dohodu diplomatů unijních zemí. Ti v minulých dnech domluvili zaměření sankcí na firmy, které zkonfiskovaly na Krymu majetek původně patřící ukrajinským společnostem. Uvedl to dnes vysoce postavený představitel EU. 

„Půjde o zmrazení majetku, které ovšem může mít důsledky pro ty, kdo by s nimi chtěli obchodovat,“ poznamenal tento dobře informovaný unijní představitel. Nevyloučil, že by se sankce mohly dotknout i ruských bank či energetických firem, pokud působí na Krymu. „Je to spojené s tím, co jsme v posledních dnech viděli, s přejímáním majetku na Krymu,“ vysvětlil. 

Propuštění členové mise OBSE
Zdroj: Pochuyev Mikhail/ČTK/ITAR-TASS

Sankce se také nově budou moci dotknout osob, které ohrožují bezpečnost na Ukrajině a také brání práci mezinárodních organizací, jako je třeba Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Například na východě Ukrajiny separatisté na přelomu dubna a května více než týden zadržovali skupinu vojenských pozorovatelů spolupracujících s OBSE, mezi kterými byl také jeden český voják. 

Evropská unie už kvůli Krymu v minulosti zmrazila majetek a zakázala vstup na své území celkem 48 lidem z Ruska i z Krymského poloostrova. Jde o politiky, separatistické aktivisty, vojáky a další osoby, které odpovídaly dosud platné definici mluvící o poškozování územní celistvosti Ukrajiny.

USA poprvé uvalily sankce na ruskou banku

Spojené státy dnes vůbec poprvé uvalily sankce na ruskou banku, ty se ale netýkají situace na Ukrajině, nýbrž styků s režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Postiženou je moskevská Tempbank, informovala agentura Reuters. Americké ministerstvo financí umístilo finanční dům se sídlem v Moskvě na svůj seznam organizací postižených sankcemi. Tempbank je tak zcela odstřižena od amerického finančního systému. V praxi tedy nemůže obchodovat s velkou částí světa, který v tomto systému operuje.