Kulatý stůl nepřímo vyzval k rozpuštění ukrajinského parlamentu

Kyjev - Zvážit možnost rozpuštění ukrajinského parlamentu dnes poslancům překvapivě doporučili účastníci diskuse u kulatého stolu v jihoukrajinském Mykolajivě. Jednání, které moderoval německý diplomat Wolfgang Ischinger a bývalí prezidenti Ukrajiny Leonid Kravčuk a Leonid Kučma, předcházely minulý týden „celonárodní“ kulaté stoly v Kyjevě a Charkově. Zástupci separatistů k jednání přizváni nebyli.

Účastníci dnešní diskuse schválili výzvu poslancům ukrajinského parlamentu, v níž nepřímo vyzývají k jeho rozpuštění. Poslanci by prý měli zvážit, do jaké míry jsou schopni zajistit nový kurz Ukrajiny a mír a shodu ve společnosti. „Doba je složitá,“ uvedl exprezident Kravčuk, který výzvu tlumočil. „Můžete-li, jednejte, nemůžete-li, odejděte,“ vzkázal poslancům. Řádné parlamentní volby se na Ukrajině mají konat v roce 2017.

V dalším prohlášení mykolajivský kulatý stůl vyzval ukrajinský lid, aby „převzal iniciativu v boji s teroristy“ a v hojném počtu se zúčastnil nedělních prezidentských voleb. Rusko účastníci diskuse vyzvali, aby zastavilo vměšování do vnitřních ukrajinských záležitostí. „Doufáme, že ruský národ uvěří dobrým úmyslům Ukrajiny a naše země se stane nezávislým demokratickým státem,“ praví se v prohlášení.

Západní státy by podle dokumentu měly přijmout Ukrajinu do „společného evropského domu“. Ukrajina věří, že Západ nedovolí Rusku, aby zničilo moderní zásady mezinárodní bezpečnosti a beztrestně opovrhovalo mezinárodními dohodami, které samo podepsalo, stojí v prohlášení.

Ukrajinské jednání u kulatého stolu
Zdroj: ČT24

Rusko o nic prosit nebudeme

Premiér Arsenij Jaceňuk na zasedání prohlásil, že Ukrajinu už napříště nebude možné považovat za „mladšího sourozence Ruska“. Průmyslový východ Ukrajiny je závislý na ruském plynu, připustil premiér. „Nikdo ale do Ruska nepůjde s nataženou rukou. Vztahy musejí být rovnoprávné a smlouvy se musejí dodržovat,“ konstatoval Jaceňuk.

Během diskuse se hovořilo i o vlivu ukrajinských oligarchů na politický vývoj v zemi. Exprezident Kravčuk v této souvislosti prohlásil, že bez oligarchů nelze jednotu a prosperitu Ukrajiny zajistit. „Oligarchové nejsou jen špatní. Pokud se státní moc nenaučí spolupracovat s byznysem, pořádku se na Ukrajině nedočkáme,“ řekl Kravčuk.

Původně se třetí kulatý stůl měl konat ve východoukrajinském Doněcku, jednom z hlavních center proruských povstalců. Ambiciózní plán doněckého gubernátora Serhije Taruty ale nevyšel, organizátoři kvůli neúměrnému bezpečnostnímu riziku přeložili jednání do klidnějšího Mykolajiva.