Vrak Costy Concordie po dvou letech zmizí z italských břehů

Řím - Vrak obří výletní lodi Costa Concordia v červenci po dvou letech zmizí z místa nehody u toskánského ostrova Giglio. Loď zamíří do Janova, kde ji sešrotují. Podle italského deníku Il Sole 24 Ore o tom rozhodl vlastník lodi společně s techniky a pojišťovací společností. Začátkem roku 2012 na lodi po nárazu do útesu zahynulo 32 lidí. Z neštěstí je obviňován kapitán lodi Francesco Schettino.

Loď, která se po nehodě v lednu 2012 částečně potopila, loni nad hladinu vyzvedl tým specialistů. Od té doby vrak u italských břehů čeká na odtažení. Podle italského deníku by měl být odtažen 20. července, v Janově ho potom čeká sešrotování. Rozmontování lodi bude velmi náročné a drahé. O lukrativní kontrakt se proto ucházely přístavy v Itálii, Británii, Francii, Turecku a Číně.

Costa Concordia havarovala u ostrova Giglio v Tyrhénském moři od břehů Itálie vzdáleného jen 16 kilometrů. K havárii došlo v noci z 13. na 14. ledna 2012. Loď s více než 4 200 lidmi na palubě plula příliš blízko pevniny a po nárazu do útesu začala nabírat vodu. Při nehodě zemřelo 32 lidí. U soudu se nyní za havárii zodpovídá kapitán lodi Francesco Schettino, který loď navíc proti pravidlům opustil v době, kdy na palubě ještě byli lidé. Schettino je obžalován ze zavinění neštěstí a hrozí mu 20 let vězení.

Vydáno pod