Propaganda teroristů jako z hollywoodského filmu. Unie hledá protiopatření

Brusel - Internet je jako nástroj propagandy pro teroristy čím dál oblíbenější. Svědčí o tom i zveřejnění videa, na kterém Taliban předává zajatého amerického vojáka Boweho Bergdahla. Internet hojně využívá i skupina Islámský stát v Iráku a Levantě – své operace natáčí na videa, která šíří po internetu a verbuje tak nové bojovníky. O návrhu na cenzurování islamistických webů dnes jednali ministři spravedlnosti a vnitra zemí EU.

Videa teroristů nejsou amatérské záznamy pořízené mobilním telefonem. Stojí za nimi profesionálové s technikou na slušné úrovni. A nebojí se používat postupy hollywoodských akčních filmů. Například průjezd bojovníků dobytým městem snímají s efektním filtrem jako vojenskou přehlídku. „Jsou za tím peníze. Nejsou to jen hlupáci, ale hlupáci, kteří za sebou mají někoho, kdo je kontroluje, kdo jim shání drahé vybavení. To nenajdete někde v jeskyni,“ připomíná analytička New American Naida Oweidatová.

Islámský stát v Iráku a Levantě má podle odhadů na pět tisíc bojovníků. Videa mapují jejich akce. Například tu, kdy mladík prchá před dávkami ze samopalů. Na zemi prosí o milost a brání se, že je jen řidič. Následuje jeho údajná fotografie ve vojenské uniformě a místo milosti přichází smrt.

Propaganda teroristů
Zdroj: ČT24

Na jiném snímku zase teroristé obvinili otce a jeho dva syny ze spolupráce se Spojenými státy a donutili je vykopat si vlastní hroby.

S videopropagandou začali teroristé během americké přítomnosti v Iráku. Sekvence smrtonosných útoků odstřelovačů měly do jejich řad přilákat další síly a varovat, že je nic nezastaví.

Marian Brzybohatý, odborník na terorismus

„Internet je obrovský prostor, kde se mohou teroristické organizace prezentovat, mohou posílat svá poselství, prezentovat svou ideologii. A těžko se s nimi v tomto prostoru bojuje. V rámci demokratického státu mají lidé právo na informace. Pokud by došlo na blokování internetu nebo přísnou kontrolu, tak by došlo prakticky k popření této zásady. Je to obtížně řešitelný problém. Možná největší pole působnosti je v protipropagandě.“

Evropa zvažuje cenzuru islamistických webů

Unijní ministři se dnes dohodli na ustavení expertní skupiny, která má připravit opatření zabraňující Evropanům jezdit bojovat do Sýrie a po návratu připravovat útoky v Evropě. Ministři oznámili, že se ještě během června uskuteční setkání s velkými internetovými operátory v Evropě. Mají tak být prozkoumány „možnosti, jak z internetu okamžitě odstranit stránky a poselství, která zasévají nenávist a podněcují k násilnému radikalismu a terorismu“.

Země EU by podle ministrů zejména měly posílit kontroly na hranicích a vlády by měly sdílet více informací o pasažérech letadel. To by mělo zvýšit šance, že budou identifikováni islamisté, kteří se vrací ze Sýrie.