Ukrajinští separatisté sestřelili armádní antonov

Kyjev - Proruští separatisté dnes na východě Ukrajiny sestřelili ukrajinské vojenské letadlo Antonov An-26. Podle ukrajinské armády mělo na palubě humanitární pomoc, ozbrojenci naopak tvrdí, že šlo o výzvědný letoun. Piloti stihli z hořícího letadla vyskočit.

Transportní letadlo, které může převážet až 40 cestujících, bylo zasaženo nad městem, pilotům se ale podle ukrajinské armády podařilo ještě odletět s ním nad nedaleký les a vyskočit padákem. Média nicméně poznamenávala, že přesný stav členů posádky nebyl znám.

Ve stotřicetitisícovém Slavjansku bylo podle místních obyvatel po celý den slyšet ostřelování a výbuchy. Nedaleko města při útoku separatistů zahynul příslušník speciálních jednotek a další dva byli zraněni. Vládní jednotky údajně rovněž zaútočily na pozice rebelů poblíž města. Podle BBC vojáci Slavjansk obklíčili a na místě je i velké množství vojenské techniky a zbraní.

Slavjansk je již od počátku týdne místem soustředěného útoku ukrajinské armády na povstalecké pozice. Tvrdé boje hlásila místní média zejména z předměstské obce Semenivka, kde podle nepotvrzených údajů zahynuly už stovky proruských radikálů.

Jak uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas, armáda se v rámci své operace proti separatistům nyní spíše než na Slavjansk, Kramatorsk a Luhansk zaměřuje na oblast poblíž hranice s Ruskem.