Drony nad Dubajem. Začal technologický veletrh

Dubaj – Dubajský emirát hostí ojedinělou přehlídku nejmodernějších robotických zařízení Robot Technology Exhibition. Jedná se o první veletrh svého druhu na Blízkém východě a jedním z největších lákadel jsou drony s civilním využitím.

Reportáž: Drony na technologické přehlídce v Dubaji (zdroj: ČT24)

Použití dronů v civilním sektoru na dubajském veletrhu prezentuje například společnost singapurská společnost Itchimi Asia and Sun Electric; její drony pomáhají ve stavebnictví nebo energetice, když tahají dráty a mapují terén.

Výrobce jim předpovídá ještě daleko širší využití. „Třeba sanitky můžou mít drony přidělané na boku, a pokud se někde stane nehoda, můžou je využít pro sbírání dodatečných informací z míst, na která by se jinak neměli šanci dostat,“ konstatuje spoluvlastník firmy Itchimi Matt Peloso.

Až dosud se drony používaly primárně ve vojenské oblasti jako bezpilotní letouny. Na jejich alternativní využití ovšem kromě současného dubajského veletrhu v posledních týdnech upozornili i francouzští umělci z Cirque du Soleil, kteří drony zařadili do svého tanečního představení (video naleznete zde).