Hongkong: V ulicích se bili odpůrci a přívrženci vlády

Hongkong –  V centru Hongkongu vypukly potyčky mezi prodemokratickými demonstranty a stovkami odpůrců protestů, kteří se aktivisty pokoušeli vytlačit z ulic. Přívrženci Pekingu a další obyvatelé Hongkongu strhávali stany a transparenty protestujících a obviňovali je, že ochromují chod města a připravují je o živobytí. Federace studentů následně oznámila, že odstupuje od plánovaných jednání se zástupci místní vlády. Správce města včera nesplnil ultimátum a neodstoupil. Demonstrantům nabídl pouze debatu o případných reformách.

Vůdci protestů zrušili dohodu o jednání s vládou města s tím, že kabinet nedodržel sliby. „Vláda a policie zavřely dnes oči, když (zločinecké) triády ostře napadly pokojné demonstranty,“ uvedli aktivisté. Podle BBC ale není jasné, jestli to platí pro všechny zúčastněné skupiny. Šéf Occupy Central prohlásil, že bojkot zatím zvažuje. „V tuto chvíli je velmi obtížné přemýšlet o dialogu,“ konstatoval.

Potyčky, při nichž převážně starší lidé křičeli, strkali a vlekli viditelně mladší demonstranty pryč, zachvátily přelidněnou čtvrť Mongkok na poloostrově Kchou-lun, napsala agentura AP. Šlo zatím o nejvýznamnější incident od neděle, kdy policie zasáhla proti demonstrantům slzným plynem a pepřovým sprejem.

„Na druhém břehu přístavu napadla studenty asi tisícovka stoupenců Pekingu. Vzali útokem studentské stany, takže policie musela vytvořit lidský řetěz, aby je ochránila. Nestalo se nic vážného, ale ta situace byla až komická. Zrovna prudce lilo, studenti drželi nad policisty deštníky, zatímco propekingští demonstranti na pořádkové síly křičeli a spílali jim, že nedokážou demonstranty odklidit,“ popsala jednu z dnešních třenic zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Útok byl organizovaný a předem připravený

Útočníci byli podle Šámalové velmi dobře organizovaní, akce byla zjevně plánovaná dopředu. „Očividně šlo o to vyvolat konflikt, což je to, čeho se tady všichni obávají. Mluví se o tom, že jde o skupiny zaplacené Pekingem,“ konstatovala zpravodajka ČT s tím, že studenti jsou proti takové agresi zcela bezbranní. „Dávají si záležet na tom, aby se jakémukoli konfliktu vyhnuli,“ upozornila.

Policie už vyzvala demonstranty, aby opustili rušné křižovatky, nebo budou zatčeni. „Šíří se informace, že se policie zásobuje prostředky pro zásah, dokonce gumovými projektily. Demonstranti ji podezřívají, že takové vybavení provezla do sídla šéfa Hongkongu. Svědci údajně viděli, jak si policisté nesou krabice s gumovými projektily. I my jsme byli svědky přesunů policie, ale těžko říct, co si sebou nesli. Oni tvrdí, že zásoby. Nedůvěra je každopádně veliká a před sídlem šéfa Hongkongu to opět vře,“ poznamenala Šámalová.

Peking se chová jako Putin, prohlásil šéf Human Rights Watch

Šéf mezinárodní organizace hájící lidská práva Kenneth Roth na nepokoje reagoval prohlášením, že se zdá, že Čína přijala taktiku ruského prezidenta Vladimira Putina, když v Hongkongu poslala rváče a lupiče proti demonstrantům a předstírá, že jde o jejich vlastní nezávislou iniciativu. Jiní pisatelé na internetu netajili podezření, že hongkongské vedení příslibem vyjednávání jen usilovalo o získání času, aby oslabilo odhodlání protestujících pokračovat v okupaci centra města, a že o rozhovory nikdy nestálo.

Napětí mezi demonstranty a úřady panuje zejména poté, co čínský správce města Leung Čchun-jing ve čtvrtek krátce před půlnočním vypršením ultimáta, které mu dali studenti, odmítl odstoupit. Nabídl ale jednání, které by měla se studenty vést představitelka místní vlády Carrie Lamová.

Ztráty kvůli protestům? V přepočtu možná až pět miliard 

Obchodníci v Hongkongu by mohli kvůli současným prodemokratickým protestům přijít až o dvě miliardy hongkongských dolarů (5,7 miliardy korun). Vyplývá to z odhadu banky ANZ, který zveřejnil zpravodajský server BBC. Demonstrace se totiž shodují s takzvaným zlatým týdnem, jak je označováno sedmidenní volno na počátku října u příležitosti založení Čínské lidové republiky. Toto období je spojeno s přílivem nakupujících z pevninské Číny a pro místní
obchodníky je podle některých srovnatelné s tím, čím je pro západní obchodníky období předvánoční.

Čínští turisté se na celkovém počtu návštěvníků Hongkongu podílejí až dvěma třetinami a podle odhadů společnosti Kepler Cheuvreux mají na maloobchodních tržbách Hongkongu podíl 75 procent. Čína přitom kvůli protestům pozastavila vydávání nových povolení pro cesty do Hongkongu. Čínský úřad pro turistiku v pondělí cestovním kancelářím sdělil, aby až do odvolání zrušily organizování turistických cest do Hongkongu.

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva či tři uchazeči. Prodemokratičtí aktivisté chtějí, aby volby v roce 2017 byly plně demokratické a kandidáty si mohli vybírat přímo voliči.