Obhájce žvýkání koky Morales zůstane v čele Bolívie

La Paz - Současný vůdce Bolívie Evo Morales vyhrál už potřetí prezidentské volby. V nedělním hlasování zřejmě zvítězil hned v prvním kole. Podle průzkumu místní televizní stanice získal 61 procent hlasů. Bývalý šéf unie pěstitelů koky a dlouhodobý zastánce mezinárodní legalizace jejího užívání vládne chudé andské zemi od roku 2006.

"Toto vítězství je vítězstvím antiimperialistů a antikolonialistů," řekl Morales svům příznivcům před prezidentským palácem v metropoli La Paz. Moralesova soupeře Samuela Medinu volilo podle průzkumu jen 24 procent voličů. Ve své kampani před volbami sliboval hlavně „vyčištění justice“.

Pětapadesátiletý Morales je prvním lídrem země z řad domorodců a hodlá zde pevně zakotvit svůj „domorodý socialismus“. Pyšní se tím, že dokázal pozvednout z chudoby půl milionu obyvatel desetimilionového státu, což mu zajistilo u Bolivijců velkou popularitu. Jeho ochranářská politika a opakované hrozby vyvlastňování zahraničního majetku ovšem odstrašují investory. 

Morales nechal zestátnit ropný průmysl, těžařský i telekomunikace a vodohospodářství. Podle prezidentových kritiků zavedl opatření škodlivá pro životní prostředí a jeho správa je „prolezlá korupcí“.

Přiznivci Eva Moralese v ulicích
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Důležitější než předem jasný výsledek prezidentských voleb bude ale patrně skóre souběžně konaných voleb parlamentních. Pokud Moralesovi socialisté získají dvě třetiny obou komor, může jejich vůdci v příštím volebním období projít reforma ústavy. Ta by mu zajistila neomezený počet volebních období v prezidentské funkci.

Podle průběžných výsledků má jeho Hnutí za socialismus (MAS) reálnou šanci získat přes polovinu mandátů, zda však ovládne potřebné dvě třetiny, není dosud jisté. Jeho poražení oponenti včetně exprezidenta Jorgeho Quirogy, který získal okolo deseti procent hlasů, se již nechali slyšet, že se v zákonodárném shromáždění pokusí změně ústavy zabránit.

Bolivijský prezident a tradice žvýkání koky 

Morales jako bývalý farmář a pěstitel koky obhajuje její legální používání pro přípravu čaje, cukrovinek a léků. Jde podle něj o pradávný obyčej. Mnozí Bolivijci tradičně vnímají žvýkání listů koky jako přísun energie či obranu proti nevolnosti z nedostatku kyslíku ve vyšších nadmořských výškách, o které Bolívie nemá nouzi. 

Úmluva OSN o drogách od roku 1961 listy koky zakazuje, stejně jako kokain, heroin, opium a morfium. Bolívie v roce 2012 od úmluvy odstoupila na protest proti kriminalizaci žvýkání listů koky. OSN poté uznala tuto praxi jako bolivijskou tradici a zemi ji povolila. Země se ale nakonec k úmluvě vrátila.

Evo Morales
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Martin Mejia
Vydáno pod