Putin podepsal zákon, který omezí cizí kapitál v médiích

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin definitivně stvrdil zákon, který výrazně omezuje zahraniční majetkovou účast v ruských médiích. Informovala o tom dnes agentura TASS, podle níž byl už právní předpis zveřejněn v úředním věstníku. Podle kritiků opatření jde o další krok Kremlu ve snaze omezit svobodu slova.

Zákon, který bez problémů schválily obě komory ruského parlamentu, především snižuje maximální možný podíl zahraničních akcionářů ve veškerých sdělovacích prostředcích na pouhou pětinu - 20 %. Zároveň zakazuje, aby média v Rusku zřizovali cizinci. Podle dosud platných právních norem je možnost zahraniční majetkové účasti v elektronických médiích limitována 50 %. V případě tištěných médií nejsou hranice žádné.
 
Omezující opatření se dotkne řady předních nezávislých médií, jako jsou Vedomosti, The Moscow Times, ruská verze časopisu Forbes nebo rozhlasová stanice Echo Moskvy. Jejich kritické komentáře na adresu ruského vedení vyvolávají u ruských politiků značnou nevoli.

Zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2016. Zahraničním investorům je  tak poskytnuta roční lhůta na to, aby velikost svých podílů upravili podle nových předpisů.
 
Obhájci nově schváleného právního předpisu omezení zahraniční účasti v médiích hájí s argumentem, že je bylo nutné přijmout vzhledem k „informační válce“ vedené vůči Rusku Západem kvůli ukrajinské krizi.

Rusko a média

V Rusku probíhá silné omezování médií, které se díky současnému konfliktu na Ukrajině jen stupňuje.

  • Internet je cenzurován skrze tzv. blacklisty nepohodlných webů a oficiální státní vyhledávače. Administrativní pracovníci mohou nadále používat jen oficiální vyhledávač Sputnik, díky kterému je možné lépe provádět kontrolu nad zobrazovaným obsahem. Užití takových opatření vysvětluje prezident Putin tím, že se jedná o ochranu proti extremismu, dětské pornografii a ohrožování mravní výchovy mládeže.
  • Odborníci se shodují, že se toto omezování v mnohém podobá Velkému čínskému Firewallu. Užívat veřejnou wi-fi je možné až po zadání identifikačních údajů.
  • V ratingu svobody tisku se Rusko nachází na 148. místě ze 180. Ruští novináři a bloggeři jsou často sledováni a jsou vedeny jejich černé seznamy.
  • Od roku 2000 bylo v Rusku zavražděno 19 novinářů, většina z těchto případů nebyla dodnes potrestána. Jako příklad uvedeme například zastřelenou investigativní novinářku Annu Politkovskou, která byla známá svým kritickým postojem k ruskému vedení. Liberální televizní stanice Dožď byla v únoru přinucena vysílat pouze přes satelit a kabel. Tentýž měsíc byl propuštěn ředitel rozhlasové stanice Echo Moskvy a na jeho místo nastoupil redaktor státních médií.
  • Internetoví bloggeři musí nově absolvovat státní registraci.
  • Nejnovějším omezením svobody slova je pak nový zákon o omezení zahraničního vlastnictví ruských médií.