Německo finančně pomůže zemím přijímajícím syrské uprchlíky

Berlín – Německo poskytne v příštích třech letech pomoc ve výši 500 milionů eur (13,9 miliardy korun) státům, které jsou nejvíce zasaženy přílivem uprchlíků ze Sýrie opouštějících zemi kvůli občanské válce. Na závěr dnešní konference o syrských uprchlících to řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Jeho český protějšek Lubomír Zaorálek uvedl, že Česko se v této problematice zaměří na pokračování dosavadní zdravotnické a materiální pomoci přímo na postižených místech, zejména v uprchlických táborech v Libanonu a v Jordánsku.

Na konferenci pod záštitou německé vlády a Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky vyzval německý ministr zahraničí k podpoře zemí, které syrské uprchlíky přijímají, i ostatní státy. Podle něj je nutné starat se o stabilitu v oblasti, protože kvůli velkému množství běženců v Libanonu a v Jordánsku roste napětí, což může vést k nárůstu jedinců, kteří propadnou nenávistným ideologiím, jaké šíří například radikální hnutí Islámský stát.

„Kdo viděl, jak vypadá v Libanonu například zdravotní péče o uprchlíky nebo zajištění vody pro ně, ten ví, nakolik výbušná je tato situace ze sociálního hlediska,“ řekl Steinmeier a dodal: „Chceme svá slova doprovodit i činy. Proto jsem se dohodl s ministrem pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (Gerdem) Müllerem, že v příštích třech letech poskytneme ze svých rozpočtů nejméně 500 milionů eur na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci.“

Světoví diplomaté řešili syrské běžence (zdroj: ČT24)

Německý ministr také podotkl, že z dlouhodobého hlediska lze zlepšit situaci uprchlíků jedině tak, že se podaří zastavit občanskou válku v Sýrii. „Proto nesmíme zanedbat politické řešení tamní situace,“ prohlásil Steinmeier. Spolu s ním se jednání zúčastnili představitelé mezinárodních vládních a nevládních organizací, jakožto i další šéfové diplomacií včetně českého ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka.

Zaorálek: Není shoda na tom, že bychom měli přijímat velké množství uprchlíků

Česká republika nepočítá s rozsáhlým přijímáním uprchlíků v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii. „Je pravda, že i bezpečnostní riziko je jeden z důvodů, proč v této době neuvažujeme o tom, že bychom přijímali velké množství uprchlíků z této oblasti,“ zdůvodnil Zaorálek postoj českých oficiálních míst.

Podle šéfa tuzemské diplomace se Česko snaží pomáhat především v uprchlických táborech v Libanonu a v Jordánsku, které čelí největšímu náporu uprchlíků. „Od roku 2012 to je 120 milionů korun, které jsme investovali do nejrůznějších typů pomoci. V tomto roce je to asi 20 milionů korun. Jedná se o prostředky, které se snažíme dávat do škol, zdravotnických zařízení. Využíváme poměrně kvalitní českou zdravotnickou péči, kterou se snažíme dopravit na místo a provádět třeba i operace,“ upřesnil Zaorálek.

Český a německý ministr zahraničí na konferenci v Berlíně
Zdroj: ČTK/AP/Tim Brakemeier

Vybavení pro péči o běžence v zemích sousedících se Sýrií je podle něj přetížené. „Stále není na obzoru nic, co by situaci stabilizovalo nebo ji pomohlo zlepšit,“ uvedl Zaorálek, po jehož soudu se svět musí připravit na to, že syrský problém bude dlouhodobý. „A tím spíš se hledá nějaké zásadnější, strategičtější, dlouhodobější řešení, komplexní, které nebude jenom otázkou jedné finanční pomoci. Finanční podpora musí být stabilní, dlouhodobá a daleko intenzivnější než dosud,“ pronesl Zaorálek.