Pussy Riot k Zemanovi: Ať pocítí, jaké je být označován za amorálního

Praha – Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot reagovaly na nedávná slova prezidenta Miloše Zemana a označily jej za „patriarchálního blbečka“, který nechápe, co se v Rusku děje. „Absurdita situace spočívá v tom, že my jsme neužily onoho slova, které užil český prezident. Možná že jsme si v té době, kdy poskytoval rozhovor, už tak trochu vyměnili místa. Ať už oprávněně, nebo ne, může teď český prezident sám na sobě pocítit, jaké to je, když je člověk označován za amorálního,“ dodaly. Celý rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami punkerské skupiny odvysílá ČT24 v sobotu v 18:30.

Podle Tvarůžkové mají Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová dobrý přehled o české politice. Ocenily například, jak o nich v době, kdy byly za mřížemi, mluvil tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Tolokonnikovová také uvedla, že v době svého věznění četla knihy Václava Havla. Jejich reakce na Zemanova slova je částečně ironická, zároveň ale prohlásily, že by nad ním nelámaly hůl, protože každý člověk dělá chyby. Působily prý klidně, vstřícně a otevřeně, byť si zpočátku držely jistý odstup.

„Je dost zvláštní, že český prezident neviděl rozdíl mezi kontrakulturou a alternativní kulturou, kterou je také punková kultura, a oficiální kulturou, v níž se pohybuje on. Znepokojuje mě, že tyto kultury směšuje a dovoluje si užívat slov, která smíme používat my a on ne. Protože se nechal zvolit prezidentem,“ řekla Tolokonnikovová v rozhovoru pro ČT. „Neměl by o Pussy vůbec mluvit, neví, co to je. My jsme v tom odbornice a on ne. My jsme punk a on není punk. Zachoval se jako obyčejný patriarchální hlupák,“ citoval je předtím britský deník The Guardian.

Aljochinová a Tolokonnikovová svými prohlášeními reagovaly na nedávno odvysílaný rozhlasový pořad Hovory z Lán. V něm se prezident nechal slyšet, že jde o „pornografickou skupinku“, a muzikantky označil za „deviantní dámy, které dělají randál v pravoslavném chrámu a které se pak označují za politické vězeňkyně“. Své znepokojení vyjádřil také nad situací, kdy se „jedna jejich členka účastnila veřejné soulože v pokročilém stadiu těhotenství“.

Členky skupiny jsou podle Miloše Zemana vinny trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu. V souvislosti s Pussy Riot použil také vulgární výrazy. Deník Guardian jeho výroky označil za „bizarní útok plný sprostých slov“.

Pussy Riot…

… feministická punk rocková protestní skupina byla založena v říjnu roku 2011. Počet jejích členek je velmi variabilní. Pozornost široké veřejnosti si získávají zejména neohlášenými provokativními vystoupeními. Většina z nich byla nelegální a probíhala na neobvyklých místech. Pussy Riot už za sebou mají vystoupení na Rudém náměstí v Moskvě, ale také v luxusních obchodech, které navštěvuje převážně ruská majetnější skupina obyvatel.

Jejich texty volají po rovnoprávnosti pohlaví, upozorňují na nespokojenost s ruskou vládou stejně silně, s výhradami zpívají o prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten podle nich podporuje patriarchální systém. 

Členky skupiny do určité doby vystupovaly pod pseudonymy, výjimkou nebyly ani masky či barevné kukly. 

V rozhovoru pro ČT hovoří členky Pussy Riot také o politických vězních v Rusku, kteří potřebují pomoc. „Ve věznicích je velký počet lidí, kteří jsou zavřeni z politických důvodů. Nešli do žádného kostela, neměli nic společného s nějakými penězi, jestli tohle někomu moc vadí jako v případě Chordorkovského. Jsou to lidé, kteří prostě vyšli 6. května na demonstraci a za to jsou ve vězení. Pořád je tam ještě několik desítek lidí. Existuje případ, kdy několik lidí v době obsazování Krymu na 15 vteřin umístilo německý prapor v garáži, která přiléhá k budově tajné policie v Kaliningradu. Teď už jsou přes půl roku zavření. Lidé, kteří byli vedle člověka, co maloval hvězdy na stalinské výškové budovy v barvách ukrajinského praporu, jsou zavřeni již několik měsíců. Sami to nedělali, ale byli vedle. Co jiného jsou než političtí vězni? A rozhodně potřebují pomoc,“ prohlásila Tolokonnikovová.

Vydáno pod