Ukrajina podle Jaceňuka posiluje armádu kvůli ruské agresi

Kyjev - Prioritou č. 1 současné Ukrajiny je podle tamního premiéra Jaceňuka snaha vybudovat silnou armádu k obraně před ruskou agresí. Z východu země mezitím přicházejí další zprávy o porušování příměří i o přesunu posil separatistům z Ruska. Rovněž prezident Petro Porošenko dnes ujistil, že ukrajinská armáda je připravena uhájit zemi v případě útoku, pokud by příměří na východě země přestalo platit.

V Luhanské a Doněcké oblasti se v posledních dnech zintenzivňuje porušování příměří dojednané počátkem září v Minsku. Kromě toho NATO a pozorovatelská mise OBSE potvrdily stížnosti ukrajinské vlády, že z Ruska proudí na Ukrajinu velké vojenské kolony, v nichž nechybějí tanky, děla a protiletadlové systémy. V takové situaci Kyjev varuje před bezprostředně hrozícím vpádem ruských jednotek do země. „Vybudování armády schopné zastavit agresi z Ruska je úkol číslo jedna,“ prohlásil Jaceňuk při tiskové konferenci, na níž dnes hovořil o svých představách ohledně priorit a složení budoucí, povolební vlády.

Povstalcí obvinění z připravovaného protiútoku odmítají - podle nich je naopak Kyjev tím, kdo chystá ofenzivu. Dosavadní ministr zahraničí Pavlo Klimkin ale v rozhovoru pro německý list Rheinische Post ujišťoval, že ukrajinská vláda nebude silou získávat východní regiony. „Taková vojenská operace by se dotkla i civilního obyvatelstva, našich spoluobčanů,“ uvedl. Vláda se podle něj bude nadále držet příměří a bude hledat politické řešení konfliktu.

Případný útok povstalců prý ale vyvolá důraznou odpověď armády, neboť její bojeschopnost v poslední době výrazně vzrostla. I dnes hlásili armádní mluvčí pokračující ostřelování pozic vládních sil, které od čtvrtka přišly o dalšího muže a dalších šest vojáků bylo zraněno. „Přemísťování a koncentrace uskupení ruských jednotek a povstalců pokračuje zejména ve směru na města Doněck, Luhansk a Debalceve,“ citovala agentura Ukrinform mluvčího armády Andrije Lysenka.

Podobné informace přicházejí i z okolí Mariupolu, přes nějž by si Rusko rádo zajistilo pozemní spojení s anektovaným Krymem. Tiskové středisko protipovstalecké operace kromě toho uvedlo, že povstalci za uplynulých 24 hodin porušili příměří v 50 případech. Týká se to i doněckého letiště, kde armáda přečkala další dělostřeleckou palbu a odrazila nové útoky vzbouřenců, včetně jejich pokusu odříznout armádě přístupovou cestu k vojákům na letišti.