Slovensko má za sebou komunální volby, dařilo se nezávislým a Smeru

Bratislava - Obyvatelé pětimilionového Slovenska si v sobotu volili primátory, starosty a poslance místních zastupitelstev. Hlasování provázelo několik případů podezření z kupování hlasů voličů. Pozici nejsilnější strany podle předběžných výsledků obhájili vládní sociální demokraté premiéra Roberta Fica, nejvíce křesel šéfů radnic ale stejně jako v komunálních volbách před čtyřmi lety získali nezávislí kandidáti - mezi nimi například Ivo Nesrovnal, který bude stát v čele Bratislavy. V průběhu sčítání hlasů zaujala také zpráva o rozhodnutí předsedy slovenského parlamentu Pavola Pašky odstoupit z této ústavní funkce.

Nesrovnal ve slovenské metropoli poměrně překvapivě porazil dosavadního primátora Milana Ftáčnika i organizátora protikomunistických demonstrací z roku 1989 Milana Kňažka. Neúspěšný kandidát z letošních prezidentských voleb Kňažko byl přitom před sobotním hlasováním podle průzkumů favorizován, skončil ale nakonec až na třetím místě. Informoval o tom zpravodajský server Sme.

Ftáčnik a Kňažko přiznali prohru dlouho před zveřejněním oficiálních výsledků. „Musím konstatovat, že to není dobrá zpráva pro Bratislavu. Hlavně proto, že tyto volby vyhraje člověk, který je spoluodpovědný za stav tohoto města minimálně poslední čtyři roky. Bohužel tedy nedojde k žádné změně. Je mi to líto a jsem přesvědčený, že Bratislava změnu potřebuje,“ prohlásil Kňažko.

Rovněž nezávislý kandidát Ftáčnik, kterého podporoval vládní Smer-SD, Nesrovnalovi poblahopřál a uvedl, že je připraven odevzdat mu primátorské křeslo na nejbližší mimořádné schůzi 11. prosince.

„Smer výrazně posílil ve strukturách měst a obcí na Slovensku. Smer tyto volby jasně vyhrál, pravice utrpěla debakl,“ řekl dnes novinářům slovenský premiér Robert Fico. Jeho formaci se samostatně podařilo získat posty 847 primátorů a starostů, před čtyřmi lety to bylo 599. Ve skutečnosti je výsledek vládní strany ještě lepší, protože v mnoha městech nebo vesnicích Směr-SD vytvořil předvolební koalice.

Ke změně na postu primátora dojde v polovině z osmi krajských měst. Kromě Bratislavy také v Trnavě, Banské Bystrici a v Prešově. V Prešově uspěla kandidátka bloku pravicových stran Andrea Turčanová, která ve volbách porazila dosavadního primátora Pavla Hagyariho, jehož podporoval Smer-SD. V Trnavě vyhrál občanský aktivista Peter Bročka, v Banské Bystrici Ján Nosko porazil současného primátora Petera Gogolu (oba nezávislí); Noska ve volbách podporoval i Smer-SD.

Naopak v Žilině, Trenčíně, Nitře a Košicích obhájili svůj post dosavadní primátoři. V Žilině tak šéfem radnice bude nadále poslanec parlamentu za Smer-SD Igor Choma, v druhém největším městě Slovenska Košicích zase další poslanec Ficovy strany Richard Raši.

Volební účast byla 48,48 procenta, což je o něco méně než před 4 lety (49,69%).

Pavol Paška rezignoval na funkci předsedy Národní rady SR
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Krátce po skončení voleb nečekaně oznámil svou rezignaci předseda slovenského parlamentu Pavol Paška. Novinářům to řekl v Košicích, přičemž současně uvítal přesvědčivé vítězství Richarda Rašiho ze Smeru-SD v souboji o funkci košického primátora. „Oznamuji, že navzdory vítězství ve volbách odstoupím z pozice předsedy Národní rady SR,“ konstatoval Paška, který čelil tlaku na rezignaci v souvislosti s aférou předraženého nákupu diagnostického CT přístroje pro nemocnici v Piešťanech.

Vydáno pod