Státní tajemník kritizuje Camerona: Zdaňovat podle národnosti, co dál?

Praha/Londýn - Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti, nesouhlasí s dnes zveřejněnými návrhy britského premiéra Davida Camerona na to, jak v budoucnu omezit příliv unijních přistěhovalců do Spojeného království. „To, na co upozorňujeme, je právo občanů Evropské unie žít a pracovat ve kterékoliv z členských zemí a mít zde naprosto stejné zacházení v daňové oblasti, v oblasti sociální,“ uvedl Prouza v pořadu Události, komentáře.

Vysoký státní úředník ze Strakovky vyvolal dnes pozornost britských médií tím, že přímo na Cameronově twitterovém účtu zpochybnil plán šéfa konzervativců, že by přistěhovalci z unijních zemí museli na některé sociální dávky čekat nejméně čtyři roky.

Quote of the day! @CZSecStateEU @David_Cameron pic.twitter.com/coJS1AYqx5

Prouza na účtu umístil fotografii s československými piloty, kteří pomáhali bránit Británii za druhé světové války. Fotografii doplnil textem: „Tito Češi 'pracovali' ve Spojeném království méně než čtyři roky. Pro ně tedy žádné výhody?“ Předtím ještě napsal: „Cameronův projev k migraci: Zdaňovat lidi podle jejich národnosti? Jaká další kritéria budou následovat?“

Prouza se tak připojil ke kritice, která zazněla od Poláků, kteří mají na ostrovech téměř milionovou komunitu. Davidu Cameronovi už telefonovala polská premiérka Kopaczová a polský velvyslanec v Londýně označil chystané kroky za diskriminační.

Tomáš Prouza: „Je to bonmot, který má rozvířit diskuzi.“

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal: „Tato česká reakce se dostala na web Sky News, jedné z nejsledovanějších britských televizí.“

Pro Camerona je to ale poslední šance, jak zmírnit tlak opozice i vlastní strany. Omezit imigraci sliboval už v posledních volbách. Nepovedlo se. Jen za poslední rok přišlo do Británie o 45 tisíc lidí víc než v tom předchozím. Před květnovými volbami už Cameron nic podcenit nechce. Prosazení nových pravidel proto přímo spojuje se setrváním Británie v Evropské unii.