Počet nemocných malárií klesá, efektivnější je i léčba nakažených

Ženeva – Jaké je pro člověka nejnebezpečnější zvíře na světě? Hadi, štíři? To je jen druhé a třetí místo. První je obyčejný komár. Samička rodu Anopheles hostí obzvlášť smrtícího zabijáka – drobného prvoka způsobujícího malárii. Podle nejnovější zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) počet nemocných výrazně klesá. A to jak díky správným diagnózám, tak zásluhou lepších léků.

Malárie ročně připraví o život dva až tři miliony lidí. Teď se ale zdá, že v poslední dekádě začala alespoň částečně ztrácet na síle. „Můžeme říci, že počet nakažených malárií se od roku 2000 do roku 2013 snížil o 30 procent. To je skutečně mimořádný pokrok,“ říká Pedro L. Alonso, ředitel WHO Global Malaria Programme.

Navíc těm, kteří se nakazí, se také mnohem častěji podaří vyléčit – zcela a bez trvalých následků. „Podařilo se nám o přesně 58 procent snížit úmrtnost afrických dětí mladších pěti let,“ dodává Alonso.

Vyhráno v boji s malárií ještě zdaleka není (zdroj: ČT24)

Právě v Africe řádí malárie už desetiletí nejvíc. Šíří se ale také v jihoasijských zemích, ve Střední Americe a v severních státech Jižní Ameriky. Léčit se dá rychlým nasazením antibiotik. Důležitá je ale především prevence – nejčastěji husté ochranné sítě, přes které se hmyz jednoduše nedostane.

Mapa oblastí s nebezpečím výskytu malárie
Zdroj: ČT24

Pedro L. Alonso, ředitel WHO Global Malaria Programme: „Díky rostoucímu financování jsme za minulý rok získali více než dva a půl miliardy dolarů. To ale pořád není těch pět, které by byly třeba.“

Teď je svět v boji s malárií úspěšný, vyhráno ale ještě zdaleka není. Pokračuje výzkum, hledají se nové a lepší léky, vědci pozorují komáry i mutaci nemoci. S výsledky může podle Světové zdravotnické organizace v dalších letech zatočit ještě také letošní epidemie eboly v Africe. Většina nemocnic v Guineji, Sieře Leone a Libérii zůstává stále zavřená. Ten, kdo se tady nakazí malárií, si tak pro své léky často nemá kam jít.