Islamisté ukazují sílu svého arzenálu – sestřelili další vrtulník

Bagdád - Milice Islámského státu sestřelily nedaleko irácké Samary vojenský vrtulník. Tvrdí to podle agentury AP tamní ministerstvo obrany. Oba piloti údajně v troskách zahynuli. Někteří bezpečnostní experti vyjádřili už dříve obavy, že islamisté mohli při ovládnutí skladů irácké armády na severu země získat také střely země vzduch, které by jim umožnily sestřelit letadla nad jejich územím.

Sunnitští radikálové údajně použili k sestřelení helikoptéry typu EC 635 poblíž posvátného šíitského města ruční raketomet. Za poslední tři měsíce se jedná už o třetí sestřelený stroj v této oblasti. Další dva islamisté zneškodnili v okolí města Bajdží při bojích o strategickou ropnou rafinérii. Většina evropských a některé další aerolinky proto už odklonily trasy svých komerčních letů mimo irácký vzdušný prostor. 

Do bojů s islamisty se v poslední době zapojil také Írán se svými stíhačkami F-4 Phantom. Letouny operují právě při hranicích s Irákem. Teherán útoky přímo nepopřel, ale odmítl, že by šlo o akci koordinovanou s arabskou koalicí vedenou Spojenými státy. 

Íránská armáda pomáhá šíitským milicím i jednotkám irácké armády v pozemních bojích s ozbrojenci Islámského státu. Letecké útoky Íránu na pozice islamistů v Iráku Washington ale potvrdil vůbec poprvé. Teherán údajně Iráku poskytl své letouny Su-25, dokonce i s posádkami.

„Pořádkové“ složky hnutí IS v syrské provincii Homs údajně v pátek sťaly čtyři muže. Uvedla to syrská exilová organizace se sídlem v Londýně SOHR a informaci potvrdil také jeden z džihádistických webů, který dodal také údajné fotografie obětí a jejich maskovaných vrahů. Muži se údajně rouhali, podrobnosti případu však známy nejsou. IS na ovládaných územích uplatňuje přísné islámské právo šaría.