Exšéf rumunské rozvědky: CIA zde možná měla tajnou věznici

Bukurešť - Bývalý šéf rumunské rozvědky SIE Ioan Talpes nevyloučil, že americká Ústřední zpravodajská služba CIA držela ve svém tranzitním centru na území Rumunska vězně podezřelé z terorismu. Talpes tvrdí, že rumunské úřady neměly ponětí, co se v tomto zařízení děje, napsala dnes agentura AFP.

V Rumunsku „bylo centrum, o které se od samého začátku starali Američané a rumunská strana se nezajímala o to, co Američané dělají, aby jim ukázala, že nám mohou důvěřovat,“ řekl Talpes v deníku Adevarul. 

Po teroristických útocích z 11. září 2001, v době, kdy Rumunsko usilovalo o přijetí do NATO, Washington a Bukurešť jednaly o „podpůrných zařízeních pro CIA, která jí budou k dispozici pro její aktivity na území cizích států,“ řekl Talpes. V letech 2000 až 2004 působil jako poradce prezidenta Iona Ilieska. 

Podle v úterý zveřejněné zprávy amerického Senátu o brutálních metodách, jež CIA po 11. září 2001 využívala při výsleších lidí podezřelých z terorismu, měla tato rozvědka tajné věznice v Thajsku, Afghánistánu, Rumunsku, Polsku a v Litvě. Rumunsko doposud nikdy nepřipustilo, že by na jeho území v minulosti existovaly tajné věznice CIA.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/AFP/Saul Loeb

Na zřízení sítě tajných věznic začali agenti rozesetí po světě podle listu Washington Post pracovat již tři dny po útocích na USA z 11. září, kdy dostali příkaz z centrály. Teprve další tři dny poté však dostala zpravodajská služba prostřednictvím přísně tajného dokumentu vydaného prezidentem Georgem Bushem mladším povolení zadržovat a vyslýchat lidi podezřelé z terorismu.

V plánu původně bylo zřídit pět věznic na dvou kontinentech. Zpráva sice důsledně žádné konkrétní země neuvádí, z dříve zjištěných informací a souvislostí ve zprávě je podle listu jednoznačné, o které státy jde. Jako první padla volba na Thajsko, kam měl zamířit v Pákistánu dopadený Palestinec abú Zubajdá podezřelý z organizování cest pro špičky al-Káidy. 

Další tajné věznice pak fungovaly mimo Evropu, mimo jiné v Pákistánu, Afghánistánu, Egyptě či Jordánsku, napsal americký list. Mezi jednotlivými zařízeními převážela zadržené lidi letadla, která používala k mezipřistáním letiště v dalších spolupracujících zemích, mimo jiné v Česku. Tady podle zpráv médií a nevládních organizací přistálo v roce 2003 několik strojů mířících pro vězně či s nimi například do Afghánistánu či Uzbekistánu.

Vydáno pod