Drama v Sydney: Zabil rukojmí útočník nebo zemřeli po zásahu policie?

Sydney – Útočník, který včera zadržel 17 rukojmích v centru Sydney, byl trestaný a obviněný za řadu deliktů. Podle nových informací byl proto dříve v hledáčku zpravodajských služeb. Z terorismu ho ale nepodezřívaly. Detektivové nyní řeší, jestli dva rukojmí zabil on, nebo jestli zemřeli po zásahu speciálního komanda během přestřelky. Objevily se také spekulace, zda byl zásah policie nutný. Sydney truchlí, vrací se ale k normálním životu.

Útočník Man Haron Monis byl před časem v hledáčku zpravodajských služeb. Austrálie se totiž už před několika týdny obávala teroristických akcí, a před několika týdny proto zvedla bezpečnostní riziko o jeden stupeň. Útočník měl za sebou řadu deliktů, zpravodajci ho ale nespojili s žádnými teroristickými sítěmi. Monis byl obžalován z vraždy své manželky, kterou měl údajně zabít se svojí stávající přítelkyní. V minulosti byl také odsouzen za rozesílání urážlivých dopisů rodinám australských vojáků, kteří padli v Afghánistánu. Zároveň čelil obvinění z více než čtyřiceti sexuálních útoků. Podle posledních informací byl ale propuštěn na kauci.

Kdy policie zasáhla?

Podle spolupracovníka ČT v Austrálii Filipa Koubka probíhalo vyjednávání nejprve dobře. „Všichni lidé už byli unaveni, a zdálo se, že by se mohlo podařit zachránit všechny. Takže je možné, že ten útok policie vyprovokovala až střelba,“ popsal Koubek. Policie tvrdí, že zákrok pak byl nevyhnutelný – pokud by k němu nedošlo, byly by prý ohroženy další životy. „Vyslýcháme teď každého, koho se to dotklo. Je to mnoho lidí a někteří jsou teď velice unavení. Musíme brát v úvahu jejich psychický stav,“ sdělila k pokračujícímu vyšetřování zástupkyně komisaře Catherine Burnová.

Otázky pro detektivy

Detektivové nyní vyšetřují, zda dva mrtvé rukojmí zabil sám útočník, nebo jestli zemřeli v palbě během přestřelky. První obětí je 34letý manažer kavárny Lindt Chocolat Tori Johnson. Asi dvě hodiny po půlnoci místního času, kdy začal mít Monis podle místních médií potíže udržet se bdělý, se ho Johnson pokusil odzbrojit. Vrhl se prý na něj, aby umožnil lidem z kavárny utéct. „Nepřekvapuje mě to. Neodešel by. Nikdy by tam nenechal svoje zaměstnance,“ řekl bývalý spolupracovník oběti Peter Manettas.

Monis pak začal střílet – v reakci na to nejspíš policie vtrhla dovnitř. Podle jiné informace byl impulsem k zásahu útěk skupiny rukojmích ve chvíli, kdy útočník ztratil pozornost. Podle informací Telegraphu přišla střelba ve třech kolech.

Druhou obětí je 38letá advokátka Katrin Dawsonová, matka tří dětí. Podle australského tisku se Dawsonová snažila ochránit svou těhotnou přítelkyni. Katrin zemřela při převozu do nemocnice – zřejmě na infarkt. „Byla pravděpodobně tím nejinteligentnějším člověkem, jakého jsem znala. Měla bezvadnou povahu,“ konstatovala kamarádka oběti Helen Harrisová.

Sydney dnes

Ulice kolem kavárny jsou nadále uzavřeny, mimo provoz je i stanice metra přímo pod kavárnou. „I přes to, že politici radí lidem, aby šli normálně do práce a žili normálním pracovním dnem, tak je to stále znát,“ popsal spolupracovník ČT v Austrálii Filip Koubek. Město je podle něho nyní „ve vzpomínkové a truchlivé náladě,“ postupně se ale vrací k normálnímu životu. „Před kavárnou to vypadá jako v obrovském květinářství, lidé tam nosí tisíce květin, píší tam vzkazy rodinám a obětem. Austrálie vyjadřuje obrovskou solidaritu. Byla sloužena také smuteční bohoslužba za oběti činu,“ doplnil situaci Koubek.

Útočník, který držel rukojmí v kavárně v Sydney, je podle australské policie duchovní íránského původu Man Haron Monis, který v zemi dostal v roce 1996 azyl. Devětačtyřicetiletý samozvaný šajch, který se označoval za duchovního léčitele a praktikoval prý černou magii, má už policejní záznamy kvůli násilným trestným činům.

Debata o zbrojním zákonu

Policie zatím neuvedla, jak mohl útočník získat zbraň, i když měl policejní záznam. Austrálie má přitom jeden z nejpřísnějších zbrojních zákonů na světě. Odpůrci zbraní ale zdůrazňují, že v zemi zároveň působí silná lobby, která požaduje právo na nošení zbraně, a staví se za zpřísnění zbrojního zákona. Tragédie v kavárně nyní debatu o něm ještě vyostřila.

„Vyzýváme k přehodnocení zbrojního zákona, ke kontrole dodržování dohody z roku 1996 na státní i místní úrovni a k dohledu nad skladováním a obchodováním se zbraněmi,“ sdělila šéfka australského úřadu pro kontrolu zbraní Samantha Leeová. V roce 1996 byl zbrojní zákon zpřísněn po incidentu, kdy útočník Martin Bryant postřílel v Port Arthuru v Tasmánii 35 lidí. Australané tehdy vrátili 700 000 držených zbraní.